Annons

Anställda hoppas på lyft för Blå band

På Blå band hoppas många att ett ägarbyte ska medföra ett lyft för anläggningen i Karpalund. Lediga kontorslokaler och kapacitet att öka produktionen finns. – Vi hoppas att amerikanerna ska vilja satsa på en organisation i Skandinavien här, eftersom de inte har någon produktion eller administration i Norden sedan tidigare, säger personalansvariga Gunilla Tapper.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2001
Soppa. Stefan Isaksson och Irma Persson packar soppor. Båda tycker att det är lite för tidigt att sia om ifall försäljningen av företaget blir bra eller dålig.
Soppa. Stefan Isaksson och Irma Persson packar soppor. Båda tycker att det är lite för tidigt att sia om ifall försäljningen av företaget blir bra eller dålig.Foto: 
Packning på gång. Bodil Olsson packar Varma koppen.
Packning på gång. Bodil Olsson packar Varma koppen.Foto: 
Gott om mat. Blå band har bytt ägare flera gånger, men produkterna har fått behålla det kända varumärket.Bilder: TOMMY SVENSSON
Gott om mat. Blå band har bytt ägare flera gånger, men produkterna har fått behålla det kända varumärket.Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Ledigt kontor. Kontorsbyggnaden har stått tom i minst 20 år, men på Karpalundsanläggningen hoppas man på att amerikanska Campbell ska vilja satsa på Kristianstad.
Ledigt kontor. Kontorsbyggnaden har stått tom i minst 20 år, men på Karpalundsanläggningen hoppas man på att amerikanska Campbell ska vilja satsa på Kristianstad.Foto: 
Stannar länge. Personalansvariga Gunilla Tapper har själv jobbat 33 år i företaget, och uppskattar den genomsnittliga anställningstiden bland personalen till 15 år.
Stannar länge. Personalansvariga Gunilla Tapper har själv jobbat 33 år i företaget, och uppskattar den genomsnittliga anställningstiden bland personalen till 15 år.Foto: 
Transporterar. Johanna Olsson tillhör de yngre i företaget, med sina tre år som anställd, och håller på att utbilda sig till truckförare.
Transporterar. Johanna Olsson tillhör de yngre i företaget, med sina tre år som anställd, och håller på att utbilda sig till truckförare.Foto: 

Dagen efter beskedet om försäljningen av Blå band till amerikanska Campbell Soup Company rullar produktionen precis som vanligt i fabriken på Karpalund. Soppor och såser blandas, packas och körs iväg till grossister och affärer.

Men givetvis spekuleras det också i vad ett ägarbyte skulle kunna innebära.

Annons

– Jag tror att många hoppas på att det här blir positivt för Kristianstadsanläggningen, och jag själv tror att det blir så, säger personalansvariga Gunilla Tapper. Men om affären mellan Van den Bergh Foods i Unilever-koncernen och amerikanska Campbell Soup Company blir av, så är det inte första gången företaget får nytt namn och nya ägare.

– Från början hette vi ju Bjäre industrier, som sedan fusionerades med Bjäre blå band i Halmstad. Efter det blev vi sammanslagna med Margarinbolaget, och bytte namn till Nordia, och efter det kom vi in i Van den Bergh foods. Och nu blir det väl ytterligare ett namnbyte om allt går i lås, säger Gunilla Tapper. Men, trots alla namn- och ägarbyten så är produktionen i mångt och mycket densamma. Såser och soppor har hela tiden sålts under namnet Blå band, och många av de anställda har varit med i både 20 och 30 år och tillverkat och utvecklat dem.

– Jag tror att den genomsnittliga anställningstiden ligger på 15 år i företaget, säger Gunilla Tapper. Karl-Erik Lund har jobbat 21 år på företaget. Han hoppas att de nya ägarna kan göra företaget större igen, och att det kan bli positivt för Kristianstadsanläggningen.

– Det var ju roligare förr, när vi hade Bongs produkter, drycker med mera, och det var lite större här. De senaste åren har stressen ökat, som på många andra företag. Jag själv ska inte jobba så många år till, men jag tror kanske att det kan bli positivt med nya ägare, om de vill satsa på anläggningen här.

Idag körs fabriken med tvåskift. Men enligt Gunilla Tapper finns det kapacitet att öka till treskift. – Det finns ju också tomma kontorslokaler, och det som talar för att man kanske satsar på Kristianstadsanläggningen är att Campbell saknar en organisation i Skandinavien. Hade de haft produktion i närheten, så hade framtiden känts mer osäker, säger Gunilla Tapper. Johanna Olsson tillhör de yngre i företaget, med tre års anställningstid.

Hon håller på att lära sig truckförarjobbet, men är lite mer osäker på vad en försäljning av företaget kan innebära.

– Alla är spända, men det kan förstås bli både bra och dåligt. Vi vet för lite än, säger hon.

carina.nilsson@kristianstadsbladet.se

Av Carina Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons