Anställda hoppas på lyft för Blå band
Dagen efter beskedet om försäljningen av Blå band till amerikanska Campbell Soup Company rullar produktionen precis som vanligt i fabriken på Karpalund. Soppor och såser blandas, packas och körs iväg till grossister och affärer.
Men givetvis spekuleras det också i vad ett ägarbyte skulle kunna innebära.
– Jag tror att många hoppas på att det här blir positivt för Kristianstadsanläggningen, och jag själv tror att det blir så, säger personalansvariga Gunilla Tapper. Men om affären mellan Van den Bergh Foods i Unilever-koncernen och amerikanska Campbell Soup Company blir av, så är det inte första gången företaget får nytt namn och nya ägare.
– Från början hette vi ju Bjäre industrier, som sedan fusionerades med Bjäre blå band i Halmstad. Efter det blev vi sammanslagna med Margarinbolaget, och bytte namn till Nordia, och efter det kom vi in i Van den Bergh foods. Och nu blir det väl ytterligare ett namnbyte om allt går i lås, säger Gunilla Tapper. Men, trots alla namn- och ägarbyten så är produktionen i mångt och mycket densamma. Såser och soppor har hela tiden sålts under namnet Blå band, och många av de anställda har varit med i både 20 och 30 år och tillverkat och utvecklat dem.
– Jag tror att den genomsnittliga anställningstiden ligger på 15 år i företaget, säger Gunilla Tapper. Karl-Erik Lund har jobbat 21 år på företaget. Han hoppas att de nya ägarna kan göra företaget större igen, och att det kan bli positivt för Kristianstadsanläggningen.
– Det var ju roligare förr, när vi hade Bongs produkter, drycker med mera, och det var lite större här. De senaste åren har stressen ökat, som på många andra företag. Jag själv ska inte jobba så många år till, men jag tror kanske att det kan bli positivt med nya ägare, om de vill satsa på anläggningen här.
Idag körs fabriken med tvåskift. Men enligt Gunilla Tapper finns det kapacitet att öka till treskift. – Det finns ju också tomma kontorslokaler, och det som talar för att man kanske satsar på Kristianstadsanläggningen är att Campbell saknar en organisation i Skandinavien. Hade de haft produktion i närheten, så hade framtiden känts mer osäker, säger Gunilla Tapper. Johanna Olsson tillhör de yngre i företaget, med tre års anställningstid.
Hon håller på att lära sig truckförarjobbet, men är lite mer osäker på vad en försäljning av företaget kan innebära.
– Alla är spända, men det kan förstås bli både bra och dåligt. Vi vet för lite än, säger hon.
carina.nilsson@kristianstadsbladet.se