Anställningar följer inte lagen

Sedan årsskiftet måste ny personal inom barnomsorg och skola bevisa att de inte dömts för allvarliga brott mot barn innan de kan anställas. Trots att regeln är lag, är det inte alla som bryr sig om den. På Spängerskolan i Arkelstorp har man anställt en obehörig lärare utan att hon visat upp det nödvändiga utdraget från brottsregistret.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2001

När vårterminen började i förra veckan stod Spängerskolan utan två lärare. Till den ena tjänsten fanns ingen sökande förrän en outbildad lärare sökt fyra dagar före terminsstart.

Hon kallades till intervju och anställdes samma dag som vårterminen började. Något utdrag från rikspolisstyrelsens register kunde hon inte visa upp. Ända anställdes hon.

– Vad skulle vi göra? Vi kan inte gärna vara utan lärare, säger Kjell Persson, biträdande rektor på Spängerskolan. Han känner till den nya lagen och säger att han tycker att den är bra. I nästa andetag berättar han att det inte fanns någon praktiskt möjlighet att följa lagen i det här fallet.

En bra lag som inte följs, vad är det för mening med den?

– Ja, det kan man fråga sig, säger Kjell Persson fundersamt.

Ifrån barn- och utbildningsförvaltningen är man benhård på att lagen ska följas. Torsten Jeppsson, biträdande förvaltningschef, säger att det är omöjligt att anställa en person som inte har visat upp registerutdraget.

– Det är ett absolut krav, det är ju lagstiftning. Om rektorer ändå har gjort det har de tagit saken i egna händer. Även Fjälkinge skola stod utan personal vid terminsstarten. Enligt rektor Rolf Nilsson har skolan skrivit kontrakt med fyra personer. Dessutom väntar man på tre som ännu inte fått sina registerutdrag. Kontrakten är inte underskrivna, men personalen har börjat arbeta.

– Vi väntar med att skriva på tills vi vet att personerna är fläckfria. Om registerkontrollen skulle visa något annat blir anställningen inte av, säger Rolf Nilsson. Han får bakläxa av Torsten Jeppsson som berättar att skolan inte har någon laglig rätt att låta någon börja jobba innan parterna är helt överens.

– Har man enats om en anställning gäller den oberoende om överenskommelsen är muntlig eller skriftlig.

Skolan har inte rätt att säga upp någon för att deras registerkontroll inte visar det skolan önskar. Uppsägning kan bara ske på grund av arbetsbrist eller om den anställde misskött sitt jobb.

Däremot är det inte olagligt att anställa någon som gjort sig skyldig till något brott mot barn. Det är upp till den enskilde rektorn att ta ställning till om personen ändå är lämplig för jobbet.

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.