Antalet grisar som dog under transport ökade

Kristianstad • Publicerad 16 maj 2003

Den främsta orsaken uppges vara värmen förra året, men ett antal större olyckor bidrog också. – Men vi har kommit ner på så små nivåer att enskilda dödsfall påverkar statistiken ganska mycket, säger Hampe Mobärg, informationsdirektör. Och enligt honom arbetar företaget målmedvetet på att minska stressen hos grisarna. – Det är viktigt även för köttets kvalitet, förklarar han. Två konkreta åtgärder i den riktningen är att förbättra ventilationen i transportfordonen och att minska antalet ilastningar på vägen, eftersom grisar är väldigt känsliga för förändringar i omgivningen. Totalt slaktar Swedish Meats omkring 2,1 miljoner grisar, 300000 nötdjur och 200000 får varje år. Statistiken redovisas i promilletal, så i siffror handlar det om drygt tusen döda grisar sammanlagt i hela landet. – Det är väldigt små mängder i förhållande till det totala, men vi arbetar för att få ner antalet döda ytterligare, försäkrar Hampe Mobärg. O,3 promille nämner han som en realistisk gräns. – Noll döda är nog svårt om man ska vara ärlig, för grisarna kan avlida av skador som de fått innan transporten och som vi inte har kunnat påverka, förklarar han. Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.