Antikexpert satte hemmets saker under lupp

Hemmets saker sattes under lupp och värderades. Det var ett av inslagen under Hus och hem-mässans första dag på Yllan.
Kristianstad • Publicerad 4 april 2014
Överraskade av värderingen. Fatet, som makarna Jan och Birgitta Löfquist från Åhus har använt som fågelbad, visade sig vara från tidigt 1800-tal av Kunglig danskt porslin.
Överraskade av värderingen. Fatet, som makarna Jan och Birgitta Löfquist från Åhus har använt som fågelbad, visade sig vara från tidigt 1800-tal av Kunglig danskt porslin.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Nyfikna. Niva Olofsson och Titti Svensson gick runt bland det stora utbudet av pooler på mässan.
Nyfikna. Niva Olofsson och Titti Svensson gick runt bland det stora utbudet av pooler på mässan.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Treåriga Moa Kronsell fick sin present, en elbarnspis från 1950-talet, värderad av Antikrundans Pia Staël von Holstein.
Treåriga Moa Kronsell fick sin present, en elbarnspis från 1950-talet, värderad av Antikrundans Pia Staël von Holstein.Foto: Foto: Bosse Nilsson
"Det är Vallien som har gjort den", konstaterade Antikrundans Pia Staël von Holstein i sin närstudie av en glasvas.
"Det är Vallien som har gjort den", konstaterade Antikrundans Pia Staël von Holstein i sin närstudie av en glasvas.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Helgens mässa för hus och hem öppnade under fredagen och folk som kom dit hade öppnat sina hem inför mässan. Några tog med sig saker hemifrån för att få dem värderade och granskade av Pia Staël von Holstein från tv-programmet Antikrundan. Hon var imponerad av vad folk hade att visa upp.

- Man ska åka hit och gå på loppis, det är helt uppenbart, sa hon inför åhörarna i en av mässans hallar.

Då hade hon just tittat på en äldre leksaksspis, som treåriga Moa Kronsell hade fått i present. Pia Staël von Holstein hade lite råd till treåringen.

- Den som har haft den innan dig har varit väldigt rädd om den, det måste du också vara. Man ska aldrig slita sönder saker och öppna luckorna nätt och försiktigt.

Sen tog värderingen vid.

- Jag kan inte säga vem som har tillverkat den, men ska jag gissa en tid är det 50-tal. Den är mer än 60 år gammal, sa hon vänd mot Moa.

- Eftersom den har kvar sina attiraljer, bakugn med plåt, värmeugn, kastrull, stekpanna och plättpanna, kanske man kan sätta ett pris på 300 kronor på den ändå. Det är fin present du fick. Köper man grejer i leksaksaffärer för 300 kronor nu är de inte värda det ens om ett år.

Snart fick Pia Staël von Holstein ett fynd förevisat sig – ett större porslinsfat, hittat i en trädgård i Åhus.

- Direkt när jag ser fatet och känner tjockleken ser jag att det är 1800-tal. Vänder man på det ser man de tre stora böljorna, Stora bält, Lilla bält och Öresund, viket är kunglig dansks fabriksmärkning. Här står också målarsignaturerna som berättar att fatet är tillverkat på tidigt 1800-tal. Förmodligen är det ett underfat till en terrin. När det är helt är det kanske värt 3000 kronor, men här har tidens tand gjort sitt.

Fatets ägare, Jan och Birgitta Löfquist från Åhus, var smått överraskade efter värderingen.

- Det hade vi ingen aning om. Vi hittade den i en loppislåda för 20 kronor och den var täckt av mosaik. Det såg ut som ett fågelbad och det har vi haft det om i ett år. Sen körde Jan emot den med gräsklipparen och då fick vi se en blå dekor under all mosaik och vi drog av all mosaiken, säger Birgitta.

I de andra hallarna pågick allt det andra som är Hus och hem-mässa – montrar kaminer, värmepumpar, spa-pooler, kök och trädgårdsmöbler för att nämna en del. Mässan fortsätter under lördagen och söndagen.

Maria Sällberg
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.