Antikt lockar till Brösarp

Så här års brukar det vara ganska så lugnt i Brösarp. Men icke så när det är antikmässa. Från i fredags och till i går var det rena folkvandringen till byn.
Kristianstad • Publicerad 17 mars 2013
Antikmässan innebär kommers även för föreningslivet. Julia Aspegren och de andra i Brösarps Scoutkår har fullt upp med korvförsäljningen.
Antikmässan innebär kommers även för föreningslivet. Julia Aspegren och de andra i Brösarps Scoutkår har fullt upp med korvförsäljningen.Foto: Johanna Wallin
En tennljusstake är ett av Haakon Hattevigs fynd. Han har liksom Vera Victoria Jacobsen rest från Moss för Antikmässans skull.
En tennljusstake är ett av Haakon Hattevigs fynd. Han har liksom Vera Victoria Jacobsen rest från Moss för Antikmässans skull.Foto: Johanna Wallin
Gerrie Ferguson från Illstorp har precis köpt en gammal modellsegelbåt av Giuseppe Wickström från Wickströms Antikhandel i Blekinge. "Jag ska segla med den på dammen därhemma", säger Gerrie Ferguson.
Gerrie Ferguson från Illstorp har precis köpt en gammal modellsegelbåt av Giuseppe Wickström från Wickströms Antikhandel i Blekinge. "Jag ska segla med den på dammen därhemma", säger Gerrie Ferguson.Foto: Johanna Wallin
Henrik Andersson brukar kolla in mässan varje år. Antikhandlaren Hasse Larsson visar upp några gyllene småänglar.
Henrik Andersson brukar kolla in mässan varje år. Antikhandlaren Hasse Larsson visar upp några gyllene småänglar.Foto: Johanna Wallin

Sedan starten för två årtionden sedan har den årliga antikmässan i Brösarp vuxit till en attraktion som lockar folk långt ifrån.

Att pådraget är i princip lika stort som vid konstrundan är tydligt – affärer har extraöppet, föreningslivet säljer korv på flera håll i byn, det är kaffeservering i Vävstugan, och en jämn ström av besökare fyller trottoarerna längs Albovägen på väg mot mässan.

Strax utanför mässhallen – till vardags vårdhundsskola – står ett litet sällskap med norrmän från Moss och lastar in fynd i bakluckan på bilen.

Vera Victoria Jacobsen har köpt ett blå- och vitmålat elegant bord och en ljuslykta av glas, Haakon Hattevig visar upp en vacker tennljusstake.

Sällskapet som bilat ner enbart för mässan är antikentusiaster modell större.

– Samlare är jag inte. Men jag älskar att inreda med antikviteter, säger Vera Victoria Jacobsen – som också öser beröm inte bara över mässarrangörerna utan över hela trakten, inklusive Kivik där de tagit in på vandrarhem.

– Alla är så "hyggelige" här!

Väl inne på mässan är det så här framåt söndagseftermiddagen en hel del besökare kvar men utan att man behöver trängas i gångar och montrar – där man kan hitta allt från 1700-talsmöbler som kostar som en splitter ny finbil till gamla porslinsjultomtar för några hundra.

Djur är något som det verkar vara ovanligt gott om – från ett mäktigt men dammsamlande bisonhuvud, över en väldig massa vettar, till en vanlig liten näpen koltrast i uppstoppat skick.

Jan-Erik Öhgren som arrangerar mässan tillsammans med Christian von Grothusen är nöjd med tillströmningen under årets mässa – som han räknar med ska få ungefär 3000 besökare totalt, i klass med tidigare år.

– En tendens i år är att det är fler yngre bland besökarna. Och det är väldigt roligt, säger Jan-Erik Öhgren.

Lisa Kron
Ulrika Wangel
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.