Antinazister mötte Degerbergaelever

Sex ungdomar från Kristianstads Antinazistiska Nätverk, besökte i går Degebergaskolan för att informera om den allt mer växande nazismen och hur man stoppar dess utveckling.
Kristianstad • Publicerad 27 maj 2005
Degebergaskolans elever i klass 7-9 fick information Elin Pålsson om nazismens utbredning och hur man nu kan stoppa dem vid ett möte under torsdagen. Bild: LARS OTTOSSON
Degebergaskolans elever i klass 7-9 fick information Elin Pålsson om nazismens utbredning och hur man nu kan stoppa dem vid ett möte under torsdagen. Bild: LARS OTTOSSONFoto: 

– Vi berättade för eleverna i högstadiet vad Nationalsocialistisk Front står för och om vårt nätverk, vad vi tycker om nazismen och hur vi skall bekämpa den med olika medel förklarar Elin Pålsson, som ingår i nätverksgruppen. Kristianstads Antinazistiska Nätverk är uppbyggt av privatpersoner och organisationer och är obundet.

Degebergaskolans elever lyssnade och ställde sedan frågor till informatörerna.

– Vi har märkt att nazisterna etablerar sig allt starkare i Kristianstad efter flytten från Karlskrona. Se bara på den demonstration de deltog i på första maj. På stan och på skolor hängs också upp affischer på elskåp och lyktstolpar och många ungdomar går omkring med klistermärken på sina jackor som påminner om nazism. Det vill vi givetvis ha bort. Därför tycker vi att något av det allra viktigaste är att arbeta i förebyggande syfte. Det är bara att inse att omvända en nazist är jättesvårt, nästan omöjligt. Därför gäller det att prata med så många människor som möjligt så att vi alla tillsammans kan försöka stoppa utvecklingen, sa Elin Pålsson. Kristianstads Antinazistiska Nätverk har lagt upp en plan för framtiden.

Enligt Elin Pålsson går det ut på ett utökat samarbete med kommunen, skolor/elevråd, att främja debatten och engagera människor.

– Vi är ute på skolorna. Senast besökte vi Nosabyskolan. Nu Degeberga. Besöket här var det sista före sommaruppehållet. Till hösten skall vi fortsätta arbetet och vara ute i fler skolor.

Lars Åström

044-18 56 49

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.