Apoteken märker av pollensäsongen

Att pollensäsongen är igång sedan länge märks på apoteken. Svanen i Kristianstad sålde 750 allergipreparat under april, att jämföras med 140 i höstmånaden november.
Kristianstad • Publicerad 6 maj 2003

Försäljningen av receptfria allergipreparat på apoteken började för flera veckor sedan. Under april månad sålde Apoteket Svanen i centrala Kristianstad mer än fem gånger så många allergipreparat, som under november i fjol. Här är allergipreparat i tablettform som tar besvär såväl i näsa som ögon mest efterfrågade och försålda. Många av apotekets kunder nu är kunder som efterfrågar allergipreparat, det märks både på försäljning och kundförfrågningar. Många frågar efter nya preparat och gärna billigare. På Apoteket Bikupan i Centralsjukhusets byggnad har man särskild exponering av allergipreparaten och personalen uppger också här att pollensäsongen kommit igång rejält. I sjukvården är det personalen på vårdcentralerna som möter de flesta allergipatienterna. Centralsjukhuset i Kristianstad har såväl allergimottagning för vuxna som för barn. På barnmottagningen har man inte tagit emot en anstormning av pollenallergiker, men väl många som haft besvär av lövträd den senaste månaden. De barn som kommer till mottagningen har astma och svårare allergibesvär, samt de riktigt små barnen. På barnallergimottagningen har man de senaste åren sett en markant ökning av antalet barn som får allergivaccination. Just nu är ett 50-tal barn knutna hit för denna typ av behandling, som är särskilt effektiv mot gräspollen. Fotnot: Pollenprognosen visar att björkblomningen är igång i södra Sverige. Måttliga till höga halter har uppmätts. Almens blomning har kulminerat. Sälg och viden blommar ett tag till. Det dröjer dock ett tag till innan det är dags för nästa lövträd, eken, att blomma. Birgitta Mattisson 044-18 55 37 birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se Fakta - Följande växtgrupper anses allergiframkallande i Sverige Al - två arter i Sverige, som blommar mars-maj i varierande omfattning från år till år. Alm - tre arter i Sverige, som blommar i april-maj i södra Sverige. Björk - tre arter med underarter och varianter i Sverige, som blommar från mitten av april och framåt, i fjällkedjan lokalt så sent som i juli. Bok - en art i Sverige, som blommar i maj. Ek - två arter i Sverige, som blommar i maj. Groblad och kämpar - sex arter i Sverige, som blommar vid olika tid, varför pollen kan förekomma från maj till augusti. Gråbo - till denna grupp hör egentligen sammanlagt nio arter, men gråbo är den absolut vanligaste av dem. Blomningstiden är juli-augusti. Gräs - gräsen tillhör en växtfamilj med drygt 150 arter i Sverige, av dessa är ungefär 40 någorlunda vanliga. Blomningsmaximum inträffar normalt veckorna efter midsommar. Hassel - en art i Sverige, som blommar mycket tidigt, ibland redan i februari. Syror och skräppor - 14 arter i Sverige. Blomningstiden för de olika arterna varierar, men är i huvudsak förlagd till sommaren. Sälg och viden - 28 arter i Sverige, de flesta buskar, men även träd förekommer. Arterna inom gruppen blommar tidigt - i april och maj, lokalt i fjällkedjan även senare. Källa: Astma- och Allergiförbundet

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.