Annons

Araslövsdagen för första gången

Araslövsdagen arrangerades för första gången i lördags och lockade mycket folk och flera föreningar. Tanken är att dagen ska bli en årligen återkommande tradition.
Kristianstad • Publicerad 7 september 2003
Åsa Andrén gräddade "skrabbelurer" för scoutintresserade på Araslövsdagen.BILDER: BOSSE NILSSON
Åsa Andrén gräddade "skrabbelurer" för scoutintresserade på Araslövsdagen.BILDER: BOSSE NILSSONFoto: 
Elin Harryson och Lotta Hjalmarsson från hemvärnet bjöd besökarna på ärtsoppa och kaffe.
Elin Harryson och Lotta Hjalmarsson från hemvärnet bjöd besökarna på ärtsoppa och kaffe.Foto: 

Det var i och kring kyrkan och församlingshemmet i Färlöv aktiviteterna ägde rum, vilka var allt från försäljning av konsthantverk och utgallrade biblioteksböcker till tipspromenad samt sång- och sagostunder.

Bland de medverkande föreningarna fanns hemvärnet, som med ärtsoppa, kaffe och videofilm försökte rekrytera folk.

Annons

– Vi behöver bli fler, för vi ska vara ett kompani på tre plutoner, men i dag är vi två plutoner plus några man, berättade Kent Åkesson, kompanichef i Norra Willands hemvärnskår. Även scouterna vill bli fler, så de försökte locka nya medlemmar med korv, kaffe och "skrabbelurer", som de gräddade i plättpannor.

– Det är en blandning av sockerkaks- och pannkakssmet, berättade Åsa Andrén.

Viktor Bodén är en av fem i sin familj som är med i Färlövs scoutkår, som höll i lördagens aktiviteter tillsammans med Önnestads scoutkår.

– Märkena, flikade han in när hans mamma Stina Bodén berättade vad som är roligast med att vara scout.

Hon skrattade.

– De får sådana som bevis på vad de har gjort och lärt sig, förklarade hon.

Annars är det gemenskapen och att få vara ute i naturen som hon tycker är det bästa. Förutom scouting kunde barnen också prova på att göra decoupage på Araslövsdagen, vilket skedde i ett tält under ledning av personal från Norra Strö fritidshem. Det gick ut på att med hjälp av en speciell lack måla på servetter på glasburkar. De kunde sedan härdas i ugn och bli vattentåliga.

Frida Persson från Karpalund var en av dem som testade.

– Det är alltid roligt att prova på något nytt.

Önnestads och Norra Strö hembygdsföreningar fanns representerade mitt emot fritidshemstältet. De visade bland annat gamla bilder från trakten, som släktforskaren Herbert Svensson från Önnestad har gjort till sin hobby att samla på. Norra Strö hembygsförening stoltserade med två gamla rariteter: en transparang från 1940-talet och en kista från 1700-talet.

Annons

– Transparangen har suttit i äreporten utanför ytterdörren till ett brudpar från trakten och på kvällen lystes den upp med hjälp av stearinljus, berättade Olof Westerdahl.

Intill hembygdsföreningarna fanns Barbro Steen från Araslövs SPF, där hon bland annat sitter med i resekommittén. Hon försökte dryga ut medlemsantalet på 118 personer med att flagga för de populära resorna som föreningen arrangerar. Nästa resa är den 2 oktober till "Piratens värld".

– Vi besöker hans museum i Vollsjö och åker sedan till Kivik och tittar på hans hem och staty, berättade hon.

I övrigt bjöd dagen på gudstjänst i jazzton, visning av de restaurerade målningarna i Norra Strö kyrka, föreläsningen "Våga vara" med Eva-Marie Tillman, aerobicuppvisning med ASGF från Kristianstad samt clownen Fabbe som hade orgelskoj i kyrkan.

Peter Maunula

044-185562

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

FÄRLÖV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons