Arbete och välfärd gör om för utsatta barns skull

För att möta det ökande antalet anmälningar om barn som far illa har arbete och välfärdsnämnden beslutat att omfördela resurser inom förvaltningen. Personalen är kritisk.
Kristianstad • Publicerad 2 september 2014
Merete Tillman.
Merete Tillman.Foto: 

Arbete och välfärdsförvaltningen har under flera år haft svårt att klara den kraftiga ökningen av anmälningar om barn som far illa. Det har lett till att många utredningar inte har klarats av inom den lagstadgade fyramånadersperioden. Situationen har inte förbättrats, trots att utredningsgrupperna förstärkts och hyrsocionomer tagits in.

I juni hade förvaltningen 40 anmälningar där förhandsbedömning inte gjorts och lika många ärenden där utredningen hade inletts, men som inte kunnat fördelas till handläggare.

Situationen bedömdes så allvarlig att nämnden i princip gav arbete och välfärdsförvaltningens chef Merete Tillman fria händer att hitta lösningar, dels kostsiktigt över sommaren, dels långsiktigt.

Sju tjänster flyttas

Det resulterade i ett erbjudande till de socialsekreterare som jobbar med barnavårdsutredningar om 6 000 kronor i veckan om de sköt på sin semester.

I förra veckan beslöt nämnden enigt att flytta över hela mottagningsgruppen, sex utredartjänster, och ytterligare en tjänst från familjerätten till enheten för barn och ungdom. Socialsekreterare som tidigare jobbat med bland annat vuxenvård och mottagning gällande försörjningsstöd ska framöver alltså uteslutande jobba med barnavårdsutredningar.

– Det här är inget lätt beslut, men prioriteringen görs för barnens bästa, säger ordförande Radovan Javurek (FP).

Mottagningsgruppen är kritisk till förändringen och framför i ett brev till arbete och välfärdsnämnden uppfattningen att den inte innebär någon resursförstärkning.

Oro för ökad stress

I de konsekvensbeskrivningar som gjorts av åtgärden uttrycks oro för ökad arbetsbelastning och stress för personalen. Där finns också farhågor att tredje part, det vill säga klienter drabbas av förändringarna.

– Det här får konsekvenser för tredje person, men min bedömning är att den här lösningen ändå innebär mindre påfrestning, säger Merete Tillman.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.