"Arbetsgivarens förslag på schema är katastrof"

Hamnarbetarna i Åhus tror att konflikten kan bli lång. Att arbetsgivaren vill ändra i schemaläggningsreglerna är de kompakta motståndare till. Parterna står med andra ord långt i från varandra.
Kristianstad • Publicerad 27 maj 2008
– Arbetsgivarens förslag är ren katastrof, säger Frank Ohlsson som arbetar i Åhus hamn om schemaläggningen. Bilder: Bosse Nilsson
– Arbetsgivarens förslag är ren katastrof, säger Frank Ohlsson som arbetar i Åhus hamn om schemaläggningen. Bilder: Bosse NilssonFoto: 

Det var natten till måndagen som Svenska Transportarbetareförbundets varsel om konfliktåtgärder trädde i kraft.

Stuveriarbetarna i samtliga medlemsföretag i Svenska Hamnar gick ut i blockad mot övertidsarbete, nyanställning och inhyrning.

- Vårt avtal gick ut siste mars, säger Frank Ohlsson, som är huvudskyddsombud för medlemmarna i Transport, där förbundets avdelning två har sin ombudsman Anders Gustafsson i Göteborg.

- Och det är inte löneförhandlingarna som är problemet, utan förslaget att ändra i schemaläggningspragrafen. Han menar att stuveriarbetarna i Åhus hamn och alla andra svenska hamnar under 34 års tid har ställt upp på arbetsgivarens beslut om arbete utöver ordinarie arbetstid.

- Men i botten måste det finnas en fast arbetstid, så att jag kan planera mitt privatliv.

- När jag är schemalagd 7-16 ska inte arbetsgivaren kunna ringa på morgonen och flytta min arbetstid fram till klockan 13 och åtta timmar framåt.

- Det skulle bli ren katastrof med arbetsgivarens förslag.

Därför är kravet på reglerad arbetstid inte förhandlingsbart, enligt Frank Ohlsson, och konflikten kan komma att dra ut på tiden. I Åhus hamn står man dessutom redan inför en förändring, när största kunden på containertrafik, Absolut, från september ska trappa upp sin verksamhet med skiftkörning.

- Redan där måste vi ha ett besked om hur våra arbetstider ska se ut i framtiden, om det blir skiftarbete för oss också eller ändringar i schemaläggningen.

Åhus hamn har valt att hålla ett lågt antal fast anställd personal och tar i stället in extra stuveriarbetare vid behov.

- Det kan också vara tvärtom att planerat övertidsarbete blir inställt, säger Frank Ohlsson. Vi ställer under förmiddagen in oss på att jobba över på eftermiddagen, men då börjar det regna och båten kan inte lossas som planerat. Då får vi ingen övertid utbetald heller.

Stuveriarbete ställer ofta krav på extrem flexibilitet.

- Det är vi helt införstådda med, men vårt krav är att få behålla rätten till inflytande över schemaläggning, övertidsutlägg och skiftsystem.

Karin Hallengren 044 - 28 91 30
Karin Hallengren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.