Arbetsmiljöenhet prisas för arbetsmiljö

Det blev den kommunala enheten för arbetsmiljö som fick kommunfullmäktiges arbetsmiljöpris. 25000 kronor får de anställda dela på.
Kristianstad • Publicerad 10 december 2007
Eva Sjöberg, chefen Lena Sjöborg, Anna Stridsberg, Lars Andersson och de andra åtta på kommunens arbetsmiljöenhet fick kommunfullmäktiges arbetsmiljöpris på 25 000 kronor.
Eva Sjöberg, chefen Lena Sjöborg, Anna Stridsberg, Lars Andersson och de andra åtta på kommunens arbetsmiljöenhet fick kommunfullmäktiges arbetsmiljöpris på 25 000 kronor.Foto: 

För 13:e året i rad fick en kommunal instans ta emot arbetsmiljöpriset. Och nytt för i år är att prissumman höjts med 150 procent, från 10000 kronor till 25000 kronor.

- 25000 kronor är kanske inte jättemycket pengar, men det är en markering att det här är betydelsefullt för oss, säger Filip Nilsson, ordförande i personalutskottet och utdelare av priset på måndagen.

Det var till tonerna av musikskolans harpensemble som ceremonin genomfördes. Men först fick föregående års vinnare redovisa vad de gjort med sina prispengar. Det var Västra Vrams förskola i Tollarp, och de hade lagt pengarna på aktiviteter som stärkte gemenskapen i personalen - restaurangbesök och teater. Efter en presentation av årets nio nominerade föredrogs så motiveringen. Och det blev arbetsmiljöenheten, som med sitt arbetssätt för kvalitetssäkring bland annat "har ett helthetstänkande som borgar för en positiv utveckling av arbetsmiljön och kvalitet i arbetet".

Vidare skrevs också i motiveringen att arbetssättet kan "bli ett lyft för arbetsmiljöarbetet i hela kommunen".

- Vi är stolta och glada. Vi har jobbat jättehårt för det här, sa Lena Sjöborg, chef för arbetsmiljöenheten.

Hon berättar för Kristianstadsbladet att det man sökt priset för är ett kvalitetssystem som underlättar det interna arbetet. - Man kan säga att det är en handbok med rutiner för hur vi jobbar. Det bygger på enkelhet. Inga krångliga formuleringar. Det är en beskrivning av hur vi gör saker på ett kvalitativt sätt.

- Det låter kanske luddigt men det är väldigt roligt och strukterat, säger Lena Sjöborg.

På arbetsmiljöenheten, som är Kristianstads kommuns interna företagshälsovård, jobbar tolv personer - från läkare till beteendevetare, via ergonomer, ingenjörer och hälsopedagoger.

Dessa tolv personer servar 7200 kommunanställda. Och nu blir det en resa till föregångslandet inom företagshälsovård, Finland, för prissumman. - Vi vill åka dit och studera hur de jobbar där. Det blir både belöning och inspiration för att se framåt, säger Lena Sjöborg, som menar att enheten har vind i seglen.

- Vi har väldigt gott renommé hos våra kunder och mycket stolta över vårt arbete. Det här priset är grädde på moset.

Andre Jönsson

044-18 55 00

andre.jonsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.