Arbetsmiljön viktig fråga för tidningsbärarnas chef

Per-Åke Anderberg, 49, Åhus är ny regionchef på Tidningsbärarna i region nordost med säte i Kristianstad.– Den första månaden har varit positiv och lärorik, säger han.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2003
Per-Åke Anderberg, ny regionchef för Tidningsbärarna region nordost. Bild: PETER ÅKLUNDH
Per-Åke Anderberg, ny regionchef för Tidningsbärarna region nordost. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Per-Åke är utbildad officer. Efter militära studier i Stockholm och Skövde, har han jobbat på P6 och milostaben men eftersom Kristianstad miste sina militära enheter valde Per Åke Anderberg annan yrkesbana. – Jag jobbade först på ett företag som sålde storformatskopiatorer men ville vidare. Tyckte att de erfarenheter jag skaffat mig som officer kunde komma väl till pass inom näringslivet. Tidningsbärarna lät intressant och inrymmer en spännande värld. Det är ett omfattande arbete och många saker som skall fungera för att tidningsbuden skall ha delat ut tidningarna till 5.30 i tätorten och 6.00 på landsbygden. Pressarna skall ha startat i tid, distributionsnätet från Malmö och Hässleholm måste klaffa och inga avbrott får ske under tryckningen ute på Härlöv. – Jag tillhörde dem som blev irriterad på morgonen om inte tidningen kom i tid men nu har jag fått större förståelse om budet är lite sent. Jobbet i den här branschen bygger helt på teamwork, konstaterar Per-Åke Anderberg. – Alla 330 bud i regionen gör ett fantastiskt arbete. De stiger upp i ottan, tar sig till jobbet i ur och skur för att dela ut 75000 tidningar i det här området. – Många tidningsbud dubbelarbetar och efter att ha delat ut tidningar skall de börja sitt ordinarie jobb. Speciellt den här årstiden är besvärlig. De skall ta sig fram genom stora snödrivor och på vissa ställen är det inte särskilt bra skottat. Vid sidan om sitt jobb har Per-Åke Anderberg två stora passioner, handboll och golf. – Jag har varit verksam inom IFK Kristianstad. Hjärtat bankar för klubben och sedan har två av mina barn spelat ungdomshandboll i Åhus. Och på sommaren gäller golf. – Nu är det emellertid jobbet på Tidningsbärarna som gäller. Målet är att få hela teamet att fungera och förbättra arbetsmiljön för buden. Buden lyfter tunga tidningsbuntar, de som kör billinjerna sitter i drag vilket kan vålla arbetsskador i framtiden, avslutar Per-Åke Anderberg. Lars Åström 044-28 91 30 lars-astrom@kristianstadsbladet.se FaktaPer-Åke Anderberg Ålder:49 Född:I Trelleborg Bor:I Åhus Familj:Hustrun Eva, barnen Emma 19, Erik 16, Emelie 12. Fritidsintressen:Idrott och musik Aktuell: Ny regionchef på Tidningsbärarna i region nordost med säte i Kristianstad.

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.