Arenan ska vila på 580 pålar
Så var det då igång, på riktigt. Bygget av den nya arenan. I går morse trycktes den första pålen ner, innan arbetet är klart ska 580 pålar stå i stadig givakt under marken. Tillsammans ska de stötta den 600 ton tunga stålramen som är arenans skelett. Plus dess skal av betong.
– Det känns jättebra att det äntligen börjar hända saker, säger Per-Ola Pershaf, som leder arbetet från ABK: sida.
Nyfiket följde han arbetets gång. Och kunde konstatera att ljudet inte var så illa som befarat. Även om det nog kommer att höras på hela Söder.
– Det är en olägenhet, men därför har vi reglerat tiderna och jag hoppas både på förståelse från de boende och att pålningen ska bli klar tidigare än sagt, säger han.I den sydöstra hörnan glider pålarna ner åtta meter. Ju närmare den befintliga idrottshallen man kommer ju högre går kalkberget och pålarna drivs bara fem meter ner. Eftersom kalkberget är poröst skulle de stålspetsade pålarna kunna körs ner i princip hur långt som helt. Men modern teknik är numera pålningens följeslagare. När Bengt Nilsson kört ner pålen en bra bit i berget, så att den knappt rör sig en millimeter när den fem ton tunga blyklumpen vräker sig över den, då stannar arbetet av. Elektroder fästs vid pålen och stötvågorna från nästa stöt skickas sedan via gps till omedelbar dataanalys hos experter i Göteborg.
– Man mäter hur snabbt stötvågorna kommer upp igen och kan på så sätt mäta hur rakt pålen står, om den har några sprickor men också det som kanske är viktigast för oss, nämligen hur stor bärighet den har, berättar Hercules platschef Magnus Barvehed som övervakar arbetet.
Bärigheten måste minst vara 100 ton. På flera av de pålar som körts ner denna premiärdag är bärigheten 240 ton. Mycket väl godkänt alltså.Pålningen pågår i fyra veckor. Därefter gjuts grundplintarna. Hela grundarbetet beräknas pågå till augusti och stålskelettet börjar komma på plats efter semestrarna. Magnus Barvehed njuter av att för en gångs skull vara på hemmaplan och arbeta. Under sin utbildning var han dessutom med om att dra ventilationen i D-hallen, så han tycker att det är extra roligt att få arbeta med den nya arenan.
– Det är ett stort projekt med många ögon på sig, både positiva och negativa. Det blir en utmaning att se till att det blir bra, säger han.
Så drar maskinen igång igen. En ny påle ska ner. När maskinens burr och ekots distinkta rop blandas med markens skälvning får dunkandet nästan en musikalisk klang. Bara 575 pålar kvar...