Årets lucia är redo att sprida ljus

Kristianstads lucia fick sin ljuskrona i en traditionsrik ceremoni i Heliga Trefaldighetskyrkan på lördagen. Nu väntar en vecka med ett 50-tal uppträdanden.
Kristianstad • Publicerad 10 december 2007
– Lucia med tärnor. Gå ut på ert uppdrag. Sprid ljus i mörkret i faderns, sonens och den helige andes namn, sa prosten Göran Callmer när han satte kronan på lucias huvud.
– Lucia med tärnor. Gå ut på ert uppdrag. Sprid ljus i mörkret i faderns, sonens och den helige andes namn, sa prosten Göran Callmer när han satte kronan på lucias huvud.Foto: 
Årets ljusdrottning är krönt. Nu väntar en vecka med ett 50-tal uppträdanden för Emilié Ekstrand Giljarås och hennes tärnor. Bilder: Annica Jönsson
Årets ljusdrottning är krönt. Nu väntar en vecka med ett 50-tal uppträdanden för Emilié Ekstrand Giljarås och hennes tärnor. Bilder: Annica JönssonFoto: 

Att Kristianstads lucia 2007 heter Emilié Ekstrand Giljarås är känt sedan innan. Men inte förrän på lördagen blev hon krönt och fick bära ljusets krona i kyrkogången.

Folk strömmar fortfarande in när klockan är nästan 16. När så kyrkklockorna ringer igång ceremonin skyndar de sista sig in. De sätter sig på första bästa plats och stänger försiktigt de små trädörrarna bakom sig.

När klockspelets toner ebbar ut tar Christianstads Symfoniker vid och spelar upp en valslik procession. Till ljudet av den och till ljuset av smattrande fotoblixtar tågar lucia och hennes tärnor fram längs gången till altaret. Lions president, Krister Andersson, hälsar alla hjärtligt välkomna och berättar bland annat att man sedan 1969 krönte lucia på rådhusets trappa - inte förr-än 1995 flyttade man in i kyrkan.

- Vi är stolta och glada att kunna erbjuda det program vi har idag med julens underbara sånger. Så här i den mörkaste månaden har vi alla behov av ljus. Låt det bli en ljus och varm helg fylld med gemenskap, säger han innan symfonikerna åter tar ton.

Det är en stråkfylld vacker komposition i uruppförande, till skillnad från melodin som följer efter. Det är barnorkestern Blåsvädret som spelar "Mary's boy child" från 1956, en julsång som spelats tusentals gånger och översatts till många språk. Det bjuds också på folkmusiktoner från Musikskolans folkmusikensemble Yrväder, innan symfonikerna återigen får bre ut sig i en läcker stråkkomposition. Det låter som att ett notblad med irländsk folkmusik tvättats i en ursvensk fjällbäck och därigenom förvandlats till en smäktande allians musikstilar emellan.

Efter ett julmedley och lite ytterligare musik är det äntligen dags för det alla väntat på - kröningen. Prosten Göran Callmer berättar om hur Lucia av Syracusa dog martyrdöden för att hon inte ville avsvära sig sin gudstro, och hur dagens lucior ska föra vidare hennes strävan att sprida guds ljus till de ensamma och sjuka.

- Lucia trotsar mörkret, maktfullkomligheten och ondskan. Hon kommer med ljuset. Tänd godhetens ljus i rädslans mörker. Tänd hoppets ljus i förtvivlans mörker. Tänd kärlekens ljus i dödens mörker, säger han i detsamma han sätter ljuskronan på Emilié Ekstrand Giljarås huvud. - Lucia med tärnor. Gå ut på ert uppdrag. Sprid ljus i mörkret i Faderns, Sonens och Den helige andes namn.

Men innan uppdraget påbörjas sprider lucia och hennes tärnor sång i kyrkan. De sjunger fyra traditionella julsånger, innan Sebastian Duran ensam sjunger "O helga natt" med kraftig stämma. Det har varit knäpptyst fram tills nu, men efter hans mäktiga framförande dånar applåderna i kyrkorummet.

Till luciasången skrider så lucia och hennes tärnor ut genom porten. Förbi dem går alla besökare, med ett leende på läpparna.

Efteråt är det en nöjd Kristianstads lucia som möter Kristianstadsbladet.

- Det känns jätteroligt. Det var en jättefin och stämningsfull ceremoni, säger hon och försöker pilla bort stearin ur det blonda hårsvallet. Innan veckans kommande 50 uppträden på företag och institutioner hinns lite vila med.

- Ikväll ska vi alla äta middag, sen hittar vi nog på någonting tillsammans, säger Emilié Ekstrand Giljarås, Kristianstads lucia 2007.

André Jönsson

044-18 55 00

andre.jonsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.