Årets lucia- smycke i guld

ÅHUS. Kandidaterna är sju – luciasmycket bara ett. I dagarna har guldsmed Sven Holmquist lagt sista handen vid smycket som ska föräras årets lucia i Åhus.
Kristianstad • Publicerad 27 november 2001

Med hjälp av 18 karats guld, en briljant i 0,02 karat samt en sträng av vitguld har han arbetat sig fram till årets luciasmycke. – Jag har fria händer att skapa halssmycket och det är lika roligt varje gång, säger Sven Holmquist. Smycket ska passa en ungdom och ha en ungdomlig design. Guldsmeden utgår från guldplåten och jobbar sig fram till slutresultatet genom en rad delmoment. – Jag har drivit Åhus Guldsmedja i 22 år och tillverkat lika många luciasmycken, berättar han. Sven flyttade till Åhus från Kristianstad och öppnade butik på Köpmannagatan. Han bytte upp sig till större lokal i nuvarande fastigheten på Köpmannagatan 25, där han främst jobbar med just guldsmycken. – Jag gör dem mest på beställning och oftast handlar det om ringar. Åtskilliga i veckan, säger han. Det är Köpmannaföreningen som bekostar luciasmycket, som skulle kosta cirka 1900 kronor i butik. Även tärnorna får varsitt halsband, men får nöja sig med silver. Lika för alla är smyckenas mjuka linjer. Det är Lions som står för arrangemanget av Åhus Lucia och som vanlig delas luciasmycket ut i samband med kröningen på torget den 9 december. karin.hallengren @kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-28 91 30
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.