Arkeologer ska inleda samarbete

Högre krav på vetenskaplig kompetens kan betyda att mindre museer som Regionmuseet inte får lika många utgrävningar i framtiden. Därför ska ett förslag om samarbete mellan arkeologerna tas fram.
Kristianstad • Publicerad 6 mars 2008
Tidig undersökning Vårvädret gör att Anders Edring redan har börjat undersöka Hammarshus. Bild: Annica Jönsson
Tidig undersökning Vårvädret gör att Anders Edring redan har börjat undersöka Hammarshus. Bild: Annica JönssonFoto: 

Konkurrensen om de arkeologiska utgrävningarna i Skåne ökar. Under förra året fick Riksantikvarieämbetets lokalkontor i Skåne de flesta uppdragen. Malmö Kulturmiljö inom Malmö stad får däremot betydligt färre uppdrag när byggprojekten har minskat och tvingas säga upp personal.

I Kristianstad är undersökningarna ungefär lika många som tidigare, men i framtiden kan det bli färre undersökningar. Orsaken är att de nya föreskrifterna från Riksantikvarieämbetet kan betyda att de mindre undersökningarna begränsas, eftersom det inte kommer lika mycket ny kunskap ur dem. Samtidigt ställer Länsstyrelsen i Skåne högre krav på utredningar och förundersökningar, exempelvis att personal med högre akademisk kompetens ska vara med. Det tror stadsantikvarien i Malmö, Anders Reisnert, kan slå ut de regionala museerna på sikt.

I den utredning som han gjort för Kultur Skåne skriver han att de kan förlora "en stor del av sin arkeologiska kompetens" och kan i och med det inte förmedla ny kunskap till skåningarna.

Därför föreslår han att Malmö Kulturmiljö, Kulturen i Lund och Regionmuseet i Kristianstad bildar en ny organisation och samarbetar mer. Hur en sådan organisation skulle se ut är inte klart ännu. Region Skånes kulturnämnd beslutade igår att ta fram ett förslag till en ny organisation i samarbete med de berörda museerna. -Vi är positiva till att man samverkar. Hur tycker vi inte är helt klart, säger biträdande landsantikvarie Olof Hermelin på Regionmuseet i Kristianstad.

Han uppfattar Anders Reisnerts utredning som ett underlag för att gå vidare och bestämma hur en ny organisation ska se ut. Idag arbetar sju personer heltid med uppdragsarkeologin.

-Vi har haft en stabil verksamhet under de senaste åren. Att man ändrar föreskrifterna ökar tydligheten i uppdragen. Det tycker vi är bra. Det behöver tydliggöras hur vi ska konkurrera, säger Olof Hermelin.

Han är inte rädd för att museet ska förlora uppdrag, eftersom verksamheten är välskött och man förmedlar kunskapen till besökarna.

Ingela Rutberg

044-18 55 65

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.