Annons

Arkimedes skruv ska renoveras

Kristianstad • Publicerad 10 september 2003
Det var inget lätt jobb att få upp skruven som legat inbäddad i lera i cirka 150 år vid Pynten i Hammarslund.
Det var inget lätt jobb att få upp skruven som legat inbäddad i lera i cirka 150 år vid Pynten i Hammarslund.Foto: 

Hjärteskruven är borta. Fast bara tillfälligt.

Om det är något enstaka föremål som är en hjärtesak för Kristianstad så är det Arkimedes skruv vid Pynten på Hammarslund.

Annons

Det var med hjälp av denna som vattnet i Nosabysjön pumpades ut. Tillsammans med vallarna skapades förutsättningarna för det Kristianstad vi känner i dag.

På tisdagen lyftes skruven upp. För första gången sedan den kom på plats i mitten av 1800-talet. Den ska renoveras innan den sätts på plats igen.

Arkimedes skruv är i praktiken ersatt av fyra pumpar vid Pynten. Det går aldrig att sluta pumpa, då vattenfylls hela Österängområdet igen.

Det var mellan 1859 och 1866 som Nosabysjön torrlades. Man vann 200 tunnland jordbruksmark, men det var inte det viktiga; det fanns planer på en kanal från Hammarsjön direkt till havet, sedan Graften spelat ut sin roll. Allt enligt säker källa, nämligen förre stadskulturchefen Sune Friström.

Först försökte man med vindmöllor, men dessa kunde inte pumpa undan vattnet i tillräcklig takt. Man fick flera genombrott i vallen.

Så försökte man med en ångmaskin på 75 hästkrafter, numera stående på Tekniska museet i Stockholm. Den pumpade 50000 liter i sekunden, det räckte, fast maskinen måste gå dygnet runt.

Det var alltså denna som drev Arkimedes skruv, som placerades vid den lägsta punkten.

Genom Vähusens vänner har projektet med renovering och konservering av skruven kunnat genomföras. Igår tog man upp skruven, eller snäckan som den också kallas, och transporterade den till Hedentorp, där den ska blästras och sedan också målas innan den sätts på plats igen.

Ulf Norenius

044-18 55 59

ulf.norenius@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons