Arn-premiären fullsatt i Kristianstad

Trots nedladdningar och inspelningsbara dvd-apparater går massor av folk fortfarande på bio. På juldagen var det premiär på Kosmorama för Sveriges dyraste film någonsin, "Arn – Tempelriddaren".
Kristianstad • Publicerad 25 december 2007
Magnus Andersen från Fjälkinge är statist i Arn-filmen. Janne Popovics klipper hans biljett till Sverigepremiären. Bild: Annica Jönsson
Magnus Andersen från Fjälkinge är statist i Arn-filmen. Janne Popovics klipper hans biljett till Sverigepremiären. Bild: Annica JönssonFoto: 
– Det finns små nummer i varje filmruta så att man kan spåra filmen om någon piratkopierar den, berättar Gunnar Nilsson som har varit biografmaskinist i 50 år. Bild: Annica Jönsson
– Det finns små nummer i varje filmruta så att man kan spåra filmen om någon piratkopierar den, berättar Gunnar Nilsson som har varit biografmaskinist i 50 år. Bild: Annica JönssonFoto: 
Ett hårstrå har hamnat på projektorn och det syns i filmens underkant. Janne Popovics försöker blåsa bort det med tryckluft i stället för att stanna den 3784 meter långa filmen från att rulla. Bild: Annica Jönsson
Ett hårstrå har hamnat på projektorn och det syns i filmens underkant. Janne Popovics försöker blåsa bort det med tryckluft i stället för att stanna den 3784 meter långa filmen från att rulla. Bild: Annica JönssonFoto: 
Izabelle Svensson och Julia Persson gick på Arn-premiären i Kristianstad på juldagen. Bild: Annica Jönsson
Izabelle Svensson och Julia Persson gick på Arn-premiären i Kristianstad på juldagen. Bild: Annica JönssonFoto: 

Juldagen brukar kallas årets största biodag. Och 2007 års upplaga är inget undantag – köerna är långa till de två bemannade kassorna på Kosmorama i Kristianstad på eftermiddagen.

– Det är alltid mycket folk ute på juldagen, och många som går på bio. Det är en av de största dagarna för oss. Därför matchar man ofta in en stor premiär till juldagen, säger Janne Popovics, biografvaktmästare och maskinist sedan snart 30 år.

Och dagens stora premiär är den dyraste filmen som gjorts i Sverige någonsin, "Arn – Tempelriddaren".

– Jag tror den är tre gånger så dyr som den tidigare dyraste. Och vi har haft mycket bokningar. Den kommer säkert att vara slutsåld genom hela mellandagarna, säger han. Klockan 15 har filmen premiär, och vid 14.30 är de två första föreställningarna fullbokade. Säkerheten är rigorös och inte ens biografmaskinisterna får lov att se filmen i förväg.

– Nej, det är stenhårt. Den levereras på mindre rullar i olika akter. Vi spolar upp rullarna på en stor kaka innan premiär. En del av lådorna kan vara plomberade och ibland levereras inte vissa akter förrän i sista minuten. Det finns ju folk som filmar av filmen med handkamera, säger Janne Popovics.

Men de som går på bio vill ha äkta vara. En av dem är Håkan Persson, som släpat med sig hela familjen för att se Arn-filmen. Böckerna har han redan läst, och han har höga förväntningar på filmatiseringen.

– Det är alltid roligare att gå på bio. Det är bättre stämning och en helt annan upplevelse, säger han.

Bland alla köande besökare finns det åtminstone en med en lite speciell relation till filmen – Magnus Andersen är nämligen med i den själv. Han var statist under sexton inspelningsdagar i våras.

– Jag har redan sett den en gång på urpremiären i Skara, men nu ska jag gå med familjen. De har ju inte sett den, säger han. – Den var klart godkänd men kunde gott varit lite längre för att få med allt som händer i böckerna, säger Magnus Andersen. Materialet han var med om att spela in i våras är också till nästa film om Arn, som har premiär nästa höst.

– Jag är med lite mer där i en del stridsscener, även om man kan se mig tydligt även i den här filmen, ler han.

Biografmaskinist för dagen är mångårige biografarbetaren Gunnar Nilsson. Han fick sitt certifikat i Lund 1957 och har jobbat som biografmaskinist sedan dess.

– Man träffar mycket folk i det här yrket. Och så är det väldigt intressant. Annars hade man ju inte hållit på med det, säger han medan han riggar de olika salongernas projektorer och visar hur de flera kilometer långa filmrullarna träs. Gunnar Nilsson tror inte heller att nedladdning någonsin kan konkurrera ut biografbesöken.

– Det finns en tjusning i att gå till bion. Det är inte samma sak att se filmen på en vanlig skärm. Och skulle man ha det ljudet man har här på bion fick man spela så man blir vräkt. Då knackar det på dörren och man tror det är tomten, men det är bara grannarna som vill klaga, skrattar han.

Andre Jönsson

044-18 55 00

andre.jonsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.