Astmastudie utförs på Näsby

Vårdcentralen på Näsby är en av 236 centraler i landet som deltar i en omfattande studie om astma. Syftet med projektet är att ta reda på hur vardagen påverkas för patienter med astma.
Kristianstad • Publicerad 18 maj 2003

Den aktuella astmastudien går under namnet SISP (Seretide inom svensk primärvård). När projektet avslutas om drygt två år är det meningen att resultatet av de omfattande studierna ska hjälpa doktorerna att få bättre kunskap om hur patienter som använder medicinen Seretide Diskus behandlar sin astma.

Doktor Bo Anders Paradis är verksam på Näsby vårdcentral. Han säger i en kommentar till projektet att styrkan med studierna är att det går att undersöka vad som händer i verkligheten, hur vardagen ser ut för de personer som har astma. SISP omfattar 1500 astmapatienter som är minst 18 år gamla och bosatta runtom i Sverige.

–  För att våra begränsade resurser ska kunna användas på bästa sätt är det viktigt med den här typen av studier. Därför känns det självklart att engagera sig, säger doktor Paradis om undersökningen som för övrigt är ett samarbete mellan läkemedelsbolagetGlaxoSmithKline (GSK) och omkring 400 vårdcentralsläkare på olika platser i Sverige.

De huvudansvariga läkarna för SISP hör hemma vid Olskrokens vårdcentral.

–  Läkare vill veta mer om hur deras patienter mår på den ordinerade behandlingen och hur nöjda de är med behandlingen. Långsiktigt tror jag att resultaten från SISP-studien främjar en rationell förskrivning av läkemedel mot astma, säger doktor Per Hellke, vårdcentralschef för Olskrokens vårdcentral i ett pressmeddelande.

SISP är upplagt på det sättet att varje patient och läkare inledningsvis besvarar ett frågeformulär. Den proceduren upprepas sedan av patienten en gång var sjätte månad och varje enskilt formulär skickas sedan datavägen till de ansvariga utredarna.

Doktor Bo Anders Paradis säger vidare att vårdcentralen på Näsby har varit med i projektet sedan i höstas och hittills har sex patienter deltagit.

– I det här läget är det för tidigt att dra några som helst slutsatser om hur det har gått men mina intryck så här långt är bara positiva, säger han.

Anledningen till att Näsby vårdcentral valdes ut till att vara med i SISP är, enligt Bo Anders Paradis, att vårdcentralen i Näsby har en särskild astmamottagning med ett mycket gott rykte.

–  Det goda ryktet gör att vi brukar bli tillfrågade om att vara med i olika projekt, säger han.

Markus Danielson

044-185500

nyheter@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.