Åtal för tågolyckan i Nosaby

Åklagare Christofer Ramkvist har preliminärt bestämt sig för att väcka åtal mot den 61-årige lastbilschauffören för den svåra tåg-olyckan i Nosaby.
Kristianstad • Publicerad 25 maj 2005

– Jag har nu gått igenom förundersökningen och det lutar starkt åt ett åtal. Därför kommer jag inom kort att skicka över hela materialet till försvarsadvokaten Leif Silbersky för att ge honom möjlighet att framföra synpunkter på eventuella kompletteringar. Sedan fattar jag det slutliga åtalsbeslutet, berättar Christofer Ramkvist.

Misstankarna mot lastbilschauffören gäller grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till annans kroppsskada.

– Det var, enligt min mening, den mänskliga faktorn i kombination med otur som orsakade olyckan, säger Christofer Ramkvist.

Två personer, tågföraren och en kollega till denne som åkte med på fripass, omkom vid kollisionen.

– Av det femtiotal passagerare som skadades anser jag att nästan hälften fått kroppsskador som inte är ringa i straffrättslig mening och därför kan omfattas ett åtal mot lastbilschauffören för vållande till kroppsskada. Christofer Ramkvist avslöjar också att det var otur i oturen att bommen gick ner mellan dragbilen och släpet, samt att tågförarens snabba reaktion att panikbromsa räddade många passagerares liv.

– Om bommen i stället fastnat mot dragbilen eller släpet eller knäckts skulle tågföraren fått en förvarningssignal om det och kunnat börja bromsa tidigare. Det är inte säker att tåget hunnit stanna helt, men kollisionen hade inte blivit så kraftig, konstaterar Christofer Ramkvist. Det handlade alltså om cirka en halv meter åt ena eller andra hållet för att bommen skulle fastnat i halvt nedfällt läge eller knäckts så att varningssignalen utlösts längs spåret.

– Lastbilschauffören borde inte stannat och gått ur förarhytten och försökt få upp bommen för hand, utan kört vidare och sett till att komma bort från spåret så fort som möjligt, menar Christofer Ramkvist.

Kustpilen från Karlskrona med ankomst till Kristianstad klockan 09.13 närmade sig Nosaby vid niotiden på förmiddagen fredagen den 11 september.

Hastigheten låg på drygt 160 kilometer i timmen. Ombord fanns ett par hundra passagerare, de flesta jobbpendlare och studerande på Högskolan.

Mitt i högerkurvan ett hundratal meter före järnvägsövergången vid Nosaby kyrka upptäckte tågföraren att det stod ett stort lastbilssläp stilla tvärs över spåret.

Han panikbromsade direkt.

– Mätningarna visar att hastigheten sjönk från drygt 160 till närmare 120 kilometer i timmen fram till kollisions-ögonblicket. Den fartsänkningen hade en avgörande betydelse för att olyckan inte blev ännu värre än den blev. En hastighetssänkning från 160 till 120 kilometer i timmen är viktigare än en från exempelvis 120 till 80 kilometer i timmen.

Det beror på att den mängd som rörelseengeri som minskas i det högre intervallet är större än i det lägre, eftersom mängden energi minskar eller ökar exponentiellt, alltså med brant stigande eller sjunkande kurva.

– Varje extra kilometer som kommer farande med denna tyngd och fart är en avgörande faktor för effekten, berättar Christofer Ramkvist.

Lennart Svenezon

044-18 55 68

lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.