Åtgärder efter attack får godkänt

Socialstyrelsen är nöjd med de insatser Region Skåne gjort för att säkra sitt internet mot virus. Det är nu två år sedan regionen utsattes för en omfattande virusattack av en skadlig kod.
Kristianstad • Publicerad 28 januari 2011

Många datorer drabbades i alla förvaltningar, framför allt med störningar i inloggning. På så sätt begränsades tillgång till journaler, operationsplanering, röntgenbilder, provsvar med mera. Virusangreppet varade i åtta veckor, och problemen var inte helt lösta förrän 26 mars 2009.

Ingen patient ska ha kommit till skada, men det fanns uppenbara risker. Viktig medicinteknisk utrustning drabbades också, vilket direkt påverkade patientsäkerheten.

Socialstyrelsen avslutar ärendet nu efter att i ett tidigare skede ha bedömt att planerade åtgärder var adekvata och rimliga, och i slutet av förra året ha fått redogjort för om det fortsatta arbetet gick som angavs i handlingsplanen, vilket det gjort.

Region Skåne har satt igång en rad åtgärder för att säkra och övervaka uppdateringar av så kallade patcher och virusskydd. It-förvaltningen har stärkt sina rutiner för avvikelser och säkerhet. Regionen har också handlat upp ett nytt nätverk för bättre kontroll och spårning av skadlig trafik, virus och kod. Allt detta bör minska riskerna för en upprepning, anser Socialstyrelsen.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.