Åtskild a-kassa är den största frågan

De är nöjda med det nya löneavtalet och tycker att den största frågan är huruvida a-kassan ska skiljas från fackligt medlemskap. Idag åker tre Kristianstadsombud till Kommunals kongress i Stockholm.
Kristianstad • Publicerad 28 maj 2007

Pia Hallqvist har varit med om några kongresser sedan 1993, Rikard Persson åker på sin andra kongress och Johan Lindell åker på sin första.

Pia Hallqvist, ordförande för äldre- och handikappomsorg. Hon anser att den viktigaste frågan är förslaget att separera a-kassan från det fackliga medlemskapet.

– Den förhöjda finansieringsavgiften regeringen genomfört slår hårt mot våra medlemmar, speciellt för dem som inte får del av jobbavdraget, säger hon.

Pia Hallqvist har inte tagit ställning i frågan ännu, utan avvaktar debatten under kongressen.

– Det är en mycket svår fråga som kommer att ha stor ekonomisk betydelse för våra medlemmar.

– Vi har haft en hel del som har lämnat a-kassan, men som har skrivit och begärt att få stanna kvar i Kommunal. Det är glädjande att medlemmar önskar kvarstå i Kommunal men sorgligt att man tvingas välja bort a-kassan på grund av dålig ekonomi. De nya som går med tycker att det är en självklarhet att gå med i både Kommunal och a-kassan.

För Johan Lindell är det första kongressen.

– Det ska bli intressant och det känns ännu trevligare att resa dit med det nya avtalet.

Även han tycker att frågan om a-kassan och fackmedlemskap är den viktigaste.

– Det är egentligen huvudfrågan under kongressen, men det ska bli svårt att rösta för något av förslagen. Jag tycker egentligen inte att man ska dela på dem.

Rikard Persson företräder barn- och utbildningssektionen. Utöver frågan om delning av a-kassa och medlemsavgift, tycker han att det är viktigt med diskussioner om kollektivavtalets framtid. Han är nöjd med det nya löneavtalet som ger 13,8 procents löneökning under tre år och höjd minimilön.

– Vid första anblicken är det väldigt positivt, men sen kommer landstingen med en gång och kontrar att man inte har råd att höja lönerna och att man kan få dra in på personalen för att klara av det. Jag tror att man måste hänga med i löneutvecklingen när det behövs nyrekrytering efter alla fyrtiotalisterna, för att det verkligen ska bli attraktivt med jobben och för att man kanske till och med kan förbättra kvaliteten.

Marcus Haraldsson

044-18 55 53

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.