Annons

Åttondeklasser lärde om droger

Polismyndigheten i Skåne, Lions, Skånetrafiken och Region Skåne har under hösten genomfört ett projekt om drogförebyggande information i samverkan med skolorna i före detta Kristianstads län. Det är åttonde året i rad som projektet genomförs.
Kristianstad • Publicerad 1 februari 2001

Projektet har omfattat samtliga åttondeklasser i regionen. Fem specialområden har studerats, narkotika, alkohol, doping, tobak och sniffning. Dessa ämnen har studerats i grupparbete som sedan avslutats i november med ett individuellt kunskapsprov på en för alla klasser gemensam dag.

Målet har varit att öka elevernas kunskaper om drogernas negativa inverkan, både på kroppen och omdömet, samt på missbrukets sociala konsekvenser.

Annons

För att öka studieintresset är kunskapsprovet knutet till en tävling där bästa klassen i varje kommun tävlar om Bästa klassen i regionen. De fyra bästa klasserna erhåller priser till skolresor. Första pris är 20000 kronor, andra pris 10000 kronor och tredje och fjärde pris 5000 kronor.

I projektet ingår också en slogantävling, där 5000 kronor till en skolresa står på spel. Vinnande slogan kommer att anbringas på bil- och bussdekaler. Dekalen kommer bland annat att synas på Skånetrafikens bussar.

Med början under 1996 genomförs i samband med elevernas slutprov en enkätundersökning om deras drogvaror. Resultatet av denna undersökning sammanställs av Region Skånes folkhälsoavdelning och kommer att presenteras så snart den är klar, preliminärt under mars månad. Eftersom samma frågor ställts under de fem år som enkäten genomförts, så får man ett material som är direkt jämförbart och kan på så sätt följa hur ungdomarnas drogvanor förändrats.

lars.astrom

@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons