Annons

"Auschwitz tycks inte ta slut"

"Tar Auschwitz aldrig slut?" var rubriken på Ervin Rosenbergs föredrag på Regionmuseet. – Svaret är nej, sa han.
Kristianstad • Publicerad 27 januari 2009
Ervin Rosenberg oroar sig för framtiden. Bild: Lasse Ottosson
Ervin Rosenberg oroar sig för framtiden. Bild: Lasse OttossonFoto: 

- Auschwitz tycks inte ta slut. Inte bara i den meningen att det skrivs böcker och artiklar och hålls föredrag om att judeutrotningen inte har förekommit, utan också i den meningen att det pågår ett återuppvaknande av en oerhört otrevlig form av antisemitism. I varje fall i åtskilliga länder i Europa, var hans dystra konstaterande under föreläsningen.

Förintelsens minnesdag uppmärksammades av Regionmuseet med en föreläsning av Rosenberg, vars släkt dog i koncentrationsläger, de flesta i Auschwitz. Hans moster var en av överlevarna som räddades till Sverige i Folke Bernadottes vita bussar. 1956 följde Ervin Rosenberg efter till Sverige, där han bland annat har jobbat som lärare i 30 år, men numera översätter böcker, inte minst av nobelpristagaren Imre Kertész.

Annons

Han hyser inga illusioner om att ondskan i form av antisemitism ska försvinna.

- Ni får inte tro att jag kom hit för att vara snäll, uppmuntrande och tröstande. Jag kan inte och är själv ledsen, i det närmaste förtvivlad. Han ville helst prata om det som ligger honom närmast och tog som exempel de judefientliga lagar som infördes av en överväldigande majoritet i hans hemland Ungern 1938 när han var tre år, där även de olika kyrkorna samtyckte till lagarna.

- Det hette många gånger att vi gör det för att ta udden av den radikala högern, men självfallet blir det så att om vi ger efter med moderata lagar ger vi också efter för de extrema ståndpunkterna.

Ervin Rosenberg menar att vi inte har lärt oss av historien och nämnde folkmorden i Rwanda och Darfur som exempel.

- Många menar med mig att det civiliserade beteendet, att vi ler mot varandra och låter varandra vara i fred, är en fernissa över människans ondska. Den stora förhoppningen med upplysningen om människans godhet stämmer inte. Vi har utomordentligt lätt för att ge efter om omständigheterna lockar fram ondskan i oss.

Hur ska då minnet av Auschwitz bäst bevaras? Det enda hopp som Rosenberg ser är den enskilda människans inneboende kraft att försöka eftersträva att vara ett helgon eller åtminstone ta ansvar för sina handlingar.

- Kanske kan man lära sig att inte under några omständigheter låta ondskan få övertag. Man kan inte begära hjältemod av andra om man inte börjar med sig själv.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons