Avgift för Ivö-färjan föreslås

Att betala för att åka färja till Ivö vore inte populärt bland boende, näringsidkare och turister. Ändå kan det bli verklighet om det förslag som ligger på regeringens bord går igenom.
Kristianstad • Publicerad 24 juli 2002

I slutet av 1999 tillsatte regeringen en utredning som skulle titta närmare på regler för enskilda och allmänna vägar. Ett och ett halvt år senare var utredningen klar och ett förslag på förändringar lämnades till näringsminister Björn Rosengren. Delar av rapporten berör färjetrafik, i den mån färjetransporten räknas som allmän eller enskild väg över vatten. Här föreslås bland annat att Vägverket ska ges rätten att ta ut en avgift för de färjeförbindelser som drivs i deras regi. Färjan till och från Ivö drivs av Vägverket och kan alltså komma att bli avgiftsbelagd. Förslag till förändringar i lagar och regler brukar skickas ut på remiss, så att berörda myndigheter och organisationer ska få en chans att påverka eventuella beslut. I det här faller har utredningen skickats till väldigt många personer och de många svar som kommit tillbaka till näringsdepartementet håller nu på att sammanställas. När de sammanfattats och tagits i beaktande kan regeringen börja titta på eventuella åtgärder. – Det är många steg som ska genomföras innan det händer något, säger Lennart Andersson, vikarierande Vägdirektör på Vägverket Region Skåne. Han tycker att det vore beklagligt om Vägverket Region Skåne inte kunde erbjuda den typen av färjetrafik som sker i Ivöleden idag. I nuläget ser han ingen akut anledning till oro för Ivöbor och andra som vill besöka den vackra ön – gratis. Om transporten kommer att kosta pengar ligger detta långt fram i tiden. – Jag kan inte gå ut och ge någon garant för att det aldrig kommer att ske, men vi har inte för avsikt att göra någonting i nuläget. eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044 - 185538
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.