Avloppsvatten förstörde källare i flerfamiljshus

För två år sedan svämmades källaren i fastigheten på Hemvärnsvägen 3 i Norra Åsum över. De boende kontaktade Kristianstad kommun men ingenting gjordes. Nu har det hänt igen.
Kristianstad • Publicerad 11 juli 2008
Många möbler och saker på kontoret är förstörda.
Många möbler och saker på kontoret är förstörda.Foto: 
Sara Persson rensar i sitt förrådsutrymme. Stövlar är ett obligatoriskt inslag.
Sara Persson rensar i sitt förrådsutrymme. Stövlar är ett obligatoriskt inslag.Foto: 
Roland Persson försöker att städa bort det värsta. I bakgrunden räddar Sara Persson de saker som kan räddas. BILD: BOSSE NILSSON
Roland Persson försöker att städa bort det värsta. I bakgrunden räddar Sara Persson de saker som kan räddas. BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

- Den här gången är det ännu värre. Nu är det nämligen inte vanligt vatten utan avloppsvatten, berättar Roland Persson som bor i bostadsrätten där kommunen ansvarar för vatten och avlopp.

Han var i sommarstugan på fredagsförmiddagen och väcktes klockan halv tio av vaktmästaren som ringde och berättade om översvämningen. Roland Persson åkte hem och möttes av förödelsen. Några centimeter avloppsvatten stod i källaren, många saker var förstörda och lukten var fruktansvärd.

- Vi använder källaren som förråd, kontor och tvättstuga så detta är förstås inte alls bra, säger han.

Han ringde kommunen där den ansvarige var på semester men blev efter ett tag lovad en saneringsfirma på fredagseftermiddagen. Men det här är som sagt andra gången. Den senaste var för två år sedan.

- Då fixade vi städningen själva. Dock påtalade vi problemet för kommunen.

När kommunen sedan också byggde nya villor i området fick boende yttra sig över planeringen. Bostadsrättföreningen på Hemvärnsvägen 3 framförde vatten- och avloppsproblematiken och hoppades på ett gensvar.

- Ingenting hände. Kommunen bara kopplar på fler och fler hus till systemet, menar Roland Persson.

När sedan det häftiga regnet kom under fredagen klarade inte ledningarna av att ta mer.

Då steg avloppsvattnet från brunnarna i källaren istället. - Först har fastigheten en självrisk och sedan har alla boende sina självrisker. Eftersom vi har påtalat problemet innan tycker jag att kommunen kunde stå för alltihop, säger Lena Persson, mamma till Sara Persson som bor i huset.

- Vi kan ju inte hålla på att betala självrisker vartannat år, menar Roland Persson. - Dessutom är vissa saker, till exempel arvegods, ovärderliga. Nu är det bara att slänga ganska mycket, fortsätter Lena Persson.

Roland Persson med bostadsrättsföreningen i ryggen kommer, efter semestertider, att kontakta den ansvarige för området.

Helena Carlsson 044-18 55 00 helena.carlsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.