Avslag på nytt för Zaeid Dooralis föräldrar

Zaeid Doorali kom till Sverige från Iran som politisk flykting 1983. Sista gången han såg sina föräldrar var 1986. I april fick de för fjärde gången avslag på sin ansökan om att besöka barn och barnbarn i Sverige.
Kristianstad • Publicerad 11 maj 2002

Det är 16 år sedan Zaeid Doorali senast såg sina föräldrar. Då möttes de i Bulgariens huvudstad, Sofia. Det var den enda möjliga mötesplatsen just då.

– Vi fick då träffa en väldigt trevlig kvinna på svenska ambassaden. Hon lyssnade på vår historia och rådde mina föräldrar att söka uppehållstillstånd.

Det rådet skulle de troligen aldrig ha lyssnat till. Därefter har det nämligen varit omöjligt för dem att få besöksvisum till Sverige.

Senaste ansökan lämnades till Sveriges ambassad i Teheran för bara några veckor sedan. Zaeid Doorali visar upp avslaget med både bitterhet och vrede, men också stor sorg. Han är äldste sonen i familjen och var politiskt aktiv i Iran när han tvingades i landsflykt. Både han och hans bröder var då efterlysta av den islamiska regeringen. Två av hans bröder bor nu i Stockholm. Fadern var officer i shahens armé före revolutionen 1979. Nu är han pensionerad.

– Trettio procent av fars kollegor har blivit avrättade. Men tack vare att min mor kommer från en känd och respekterad familj har de klarat sig, berättar han.

När Zaeid Doorali lärt sig tillräckligt med svenska arbetade han som tolk på flyktingförläggningen i Höör. Där träffade han sin blivande hustru. De fick en son som nu är tio år gammal.

Han har också arbetat som hemspråkslärare och senast som egenföretagare.

– Jag har alltid kämpat så gott jag kan, säger han uppgivet. Accepterat lagen och rättvisan och aldrig begått något brott.

Nu känner han sig trött och sjuk, men man kan se ilskan blixtra till i ögonen när han berättar vad regimen i hans land har gjort med sina medborgare.

Han tänker fortsätta kampen för rätten att träffa sina föräldrar. Ansökningar från föräldrar, som vill besöka sina barn med uppehållstillstånd i Sverige, bör hanteras generöst. Så säger Agneta Henriksson på migrationsverkets kundtjänst.

– Inga speciella restriktioner gäller för Iran. Handläggningen ska ta högst ett par månader.

Förutsatt att handläggarna på migrationsverket är tillräckligt övertygade om att det handlar om enbart besök. Annars kan det bli avslag. Om en person, som söker visum enligt dessa bestämmelser, tidigare sökt uppehåll för bosättning kan de utlovade generösa bestämmelserna leda till avslag efter avslag i decennier. Utan motivering. I normala fall söker man visum genom ambassaden på plats. Ansökan om visering måste kompletteras med inbjudningsbrev och personbevis. Migrationsverket vill helst att man använder det inbjudningsbrev som finns utlagt på nätet.

– På så sätt får vi alla de uppgifter vi behöver, säger Inger Lagerström på migrationsverkets presstjänst. Bara om det finns oklarheter skickar ambassaden ärendet vidare till oss.

I ansökan om visering måste man uppge om man lever under ordnade förhållanden i hemlandet. Det påverkar också beslutet.

I de fall då alla barn i familjen beviljats politisk asyl, menar hon, kan man dock misstänka att föräldrarna också har de skälen och därför kan ha anledning att vilja stanna i Sverige.

asa.carlsson-novang

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson-Noväng 044-18 55 07
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.