Annons

Avsnitt om ”Snälle-Bengt” sänds på tv

”En av Sveriges farligaste personer”. Så beskrivs Bengt ”Snälle-Bengt” Karlsson, som våldtog och mördade två kvinnor i Kristianstad, när hans person granskas i TV3-programmet ”I huvudet på en mördare”.
Kristianstad • Publicerad 27 november 2019 • Uppdaterad 28 november 2019
Foto: Skärmavbild från TV3 "I huvudet på en mördare"

Programmet sänds under torsdagen och ingår i serien ”I huvudet på en mördare”. I avsnittet om Bengt ”Snälle-Bengt” Karlsson, intervjuas såväl hans barndomsvänner, bekanta och arbetsledare som poliser som deltagit i utredningen kring honom.

Bengt Karlsson, numera 60 år, flyttade till en lantgård en knapp timme utanför Kristianstad i slutet av 80-talet. Då delar av Skåne under 90-talet beskrevs som ”dödens triangel” i media och flera mord på kvinnor/flickor – inte minst Helén i Hörby 1989, gjorde att rädslan grep tag i skåningarna – startade man nattvandringar för att öka tryggheten. På dessa vandringar deltog Bengt Karlsson och han ansågs av många som en ”snäll” man som engagerade sig i kvinnors trygghet.

Annons

Verkligheten var dock den motsatta. Inom loppet av ett år våldtog och mördade han två kvinnor i Kristianstad. I TV3-programmet får man ta del av autentiska ljudupptagningar av honom under polisförhör. Han säger bland annat:

– Ni får anklaga mig för vad fan ni vill. Jag säger rakt ut: kom med bevis för om jag är skyldig eller oskyldig.

Jenny Yorkstone, fil. dr i psykologi, försöker i TV3-programmet förstå vad i Bengt Karlsson barndom som kan ha format honom till att slutligen bli en mördare.

– Han är fortfarande i vård för sina brott. Han är en av de absolut farligaste personen som vi haft i Sverige vad gäller den här typen av brottslighet.

Bengt Karlsson dömdes år 1997 till sluten rättspsykiatrisk vård, men har idag lov till permissioner.

Programmet om Snälle-Bengt sänds på Viaplay, TV3 och Viafree.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons