Avvisningsbeslut står fast

Att överklaga och bifoga läkarintyg hjälpte inte. Migrationsverket står fast vid att sjukliga Fahima Rostam Karim ska avvisas till Irak.
Kristianstad • Publicerad 14 december 2007

Kristianstadsbladet har i flera artiklar berättat om familjens kamp för att Fahima Rostam Karim ska få stanna.

För ett par veckor sedan tog även socialarbetaren Raimond Karlsson initiativ till en manifestation utanför Migrationsverkets lokaler i centrala Kristianstad. På fredagen fick familjen dock beskedet att Migrationsverkets beslut står fast.

– De skriver till oss att det har kommit e-post till verket från folk som vill att hon ska få stanna, men att det inte påverkar deras beslut, säger svärdottern Narin Nerwai Derwish uppgivet.

Enligt henne har Migrationsverket dock uppgett att Fahima Rostam Karim har goda chanser att få uppehållstillstånd om hon reser tillbaka och anger familjeskäl när hon söker nytt tillstånd på svenska ambassaden.

– Men det finns ingen svensk ambassad i Irak, så hon måste åka till något grannland och det är rätt så oroligt vid gränserna. Det är så onödigt. Hade hon bara varit frisk så hade det inte varit något problem, säger Narin Nerwai Derwish.

Hon och den övriga familjen, främst de fem sönerna i Kristianstad, har tagit fredagens besked hårt.

– Vi trodde att det kanske skulle hjälpa att vi skickade med läkarintyget, för det hade de inte fått innan, så vi är alla jätteledsna och Fahima själv är livrädd. Det är jobbigt, säger svärdottern.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.