Babyboom på radion

Ett helt volleybollag med gossar och så en tös. På mindre än ett och ett halvt år har Radio Kristianstads personal ökat landets invånarantal med sju barn och ett åttonde är på väg.
Kristianstad • Publicerad 2 maj 2003
En hel laguppställning pojkar och en flicka på mindre än ett och ett halvt år. Det råder fullkomlig baby boom på Radio Kristianstad. Här syns Anna Lundin med Jakob, Tor Danielsson med Alvar, Malin Bergkvist med Ragnar, Anna Haglund med Anton och Helene Persson med Linnea Siddeli. Bild: BOSSE NILSSON
En hel laguppställning pojkar och en flicka på mindre än ett och ett halvt år. Det råder fullkomlig baby boom på Radio Kristianstad. Här syns Anna Lundin med Jakob, Tor Danielsson med Alvar, Malin Bergkvist med Ragnar, Anna Haglund med Anton och Helene Persson med Linnea Siddeli. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 
Mammas arbetsplats har en massa spännande knappar och rattar. Malin Bergkvists Ragnar är en av radions sju bebisar.
Mammas arbetsplats har en massa spännande knappar och rattar. Malin Bergkvists Ragnar är en av radions sju bebisar.Foto: 

Annika Hörléns Malkolm och Roger Bengtssons Ludwig föddes i slutet av november 2001 med tre dagars mellanrum. I samma veva upptäckte Anna Haglund och Malin Bergkvist att de var gravida. Anna Haglund var först med att berätta.

– Samma dag som jag tänkt tala om att jag var gravid berättade Anna att hon väntade barn redan vid fikat. Då bestämde jag mig för att vänta lite med min nyhet – fyra bebisar på en gång blir bara för mycket, säger Malin Bergkvist.

De bestämde sig för att sprida ut informationen lite för att chocken inte skulle bli så stor för chefen.

– Men Gunnar Svensson blev nästan lyckligare än vi när han fick reda på det. Han är så barnkär så det var absolut inga problem, säger Anna Haglund. I väntans tider var det kul att ha någon på jobbet att dela spänningen med.

Liksom flera av kollegorna väntade Malin Bergkvist och Anna Haglund sina första barn.

– Det kan låta som en klyscha, men livet får en annan mening, säger Malin Bergkvist om hur det kändes att bli mamma.

– Nu sätter man inte sig själv i första rummet längre, fyller Anna i.

Att sömnen inte är sig lik kan båda vittna om.

– Lördagarna brukade vara sovmorgon, nu får man vara nöjd med att sova till sju eller åtta på morgonen, säger Malin Bergkvist.

I februari i fjol fick Anna Haglund sin Anton – ett namn han fått redan i magen.

Efter Malin Bergkvists Ragnar, en knapp månad senare, dröjde det tio månader till nästa gäng bebisar kom. Anna Lundin fick en liten Jakob i januari i år och en knapp månad senare kom Tor Danielssons pojke.

– Först i dag avslöjade han namnet Alvar, berättarr Malin Bergkvist.

Efter ett års föräldraledighet är Malin Bergkvist och Anna Haglund nu tillbaka på radion. Malin har gått från Peppar och salt till nyhetsredaktionen.

När Anna kom tillbaka var det dags för hennes ersättare Helene Persson att ta föräldraledigt.

– Vi avlöste varandra, säger Anna Haglund.

Efter de sex pojkar som fötts på raken var alla inställda på att också Helene skulle få en pojke. Men i början på mars överraskade Linnea Siddeli med att bryta mönstret. Pojktrenden kom av sig och inom kort utökas Radio Kristianstads barnaskara med ännu en tjej. – Gunilla Nordström har just åkt till Kina för att hämta sin adoptivdotter, berättar Malin Bergkvist.

Balansen mellan könen förbättras därmed något, men än är det en bit kvar till jämvikt.

Av knappt trettio anställda har åtta varit föräldralediga på kort tid. Men redaktionschef Peter Larsson ser inget dramatiskt i det.

– På en liten arbetsplats kan det ses som en babyboom, men har man personal i barnafödande ålder kan det bli så, säger han. Jag tycker att vi har en bra mix med värdefull rutin och ungdomlig entusiasm.

Även om det är lite inkörssträcka för nya programledare och nyhetsreportrar ser han barnafödandet som övervägande positivt.

– Efter föräldraledigheten kommer medarbetarna tillbaka med lite mer erfarenhet och med nya perspektiv på livet och våra program.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.