Annons

Både ris och ros till demokratikalaset

– Tyvärr så dök inte så många kommunpampar upp, säger Emil Svensson från Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund i Kristianstad. Den åsikten delades av många ungdomar på plats, vilka för övrigt var nöjda med arrangemanget. Under eftermiddagspasset lämnade emellertid ungefär en tredjedel av de 275 deltagarna konferensen, som var en satsning på demokratin från Kristianstad kommuns sida.
Kristianstad • Publicerad 14 september 2001

Kristianstadsbladet har tidigare rapporterat om att Demokratikalaset först var tänkt att inriktas mot kommunala beslutsfattare runtom i landet. När dessa inte visade tillräckligt intresse kortade man ner kalaset och sänkte priset från 3000 till 1000 kronor. – Det blev kanonbra. Jag är mycket imponerad av det engagemang som fanns i lokalen, säger Michael Anefur (kd). Han menar att det alltid finns en risk med sådana här arrangemang att åhörarskaran glesas ut framåt eftermiddagen: – Det är trist att inte alla stannade kvar till slutet men de gick nog när deras skoltid tog slut. Trots det anser han att programmet höll hela vägen. Det gör även Mattias Bjärstedt och Johan Jakobsson från Österängskolan. – Det har varit mycket roligt och intressant, säger Mattias. Många av de medverkande var väldigt bra men bäst var nog demokratiutredningens ordförande Bengt Göransson, anser de. Heléne Svensson (s) anser att syftet med konferensen uppnåddes fullt ut – att blanda allvarliga diskussioner om demokratin och dess betydelse med ett stort mått humor. Men även hon är kritisk till frånvaron av vuxna: – Här skulle ha varit fler vuxna makthavare. Hon var bland annat besviken på justitiedepartementets svar på inbjudan. De inbjöds att delta i diskussionerna om Göteborgskravallerna, berättar hon. Svaret blev negativt med motiveringen att ärendet betraktas som avslutat från deras sida. På frågan om det blir ett nytt Demokratikalas säger Heléne Svensson sig inte vara rädd för att anta en sådan utmaning, men att arrangemanget måste utvärderas först. I den utvärderingen kommer Ungdomsrådet ha en betydande roll eftersom de bidragit med mycket i förberedelsearbetet, berättar hon. Från Moderata ungdomsförbundet är kritiken mot både Ungdomsrådet och Demokratikalaset svidande. – Det finns ingen ungdomspolitik. Politik bygger på idéer, inte på ålder. Därför är det också fel att ha speciella ungdomsråd, råd som bara verkar finnas till för att stilla kommunalpolitikers dåliga samvete, säger MUF: s ordförande i Kristianstad Sam Carlsson. Vidare anser han att det bara finns en kommentar till Demokratikalaset och det är – fiasko. Det höga priset – vare sig det handlar om 3000 eller 1000 kronor – är i sig odemokratiskt, menar han. Sam Carlsson får visst medhåll från Jenny Wrangborg från Ung vänster i Kristianstad och hennes syster Lisa Wrangborg från Ungdomsrådet. – Det är dumt att det kostar så mycket, säger Lisa Wrangborg. De tyckte även att det ofta var lite för hög nivå på diskussionerna. Det tycker även Marcus Nilsson från Ung vänster och Ungdomsrådet. – Jag tycker att man borde ha sagt till dem som kom hit och talade att det skulle vara mycket ungdomar här, säger han. Då hade de bättre kunnat anpassa sitt språk efter åhörarna. I övrigt ser han det som ett mycket lyckat arrangemang. jimmy.vulovic @kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons