Baden läggs ner

Protesterna hjälpte inte. Väbadet läggs ner och avtalet sägs upp om Österängbadet. "Trots att vi lägger ner i Vä, har vi alltså sju friluftsbad, vilket fortfarande är mycket." Det menar Sven Nilsson (C) i kultur- och fritidsnämnden.
Kristianstad • Publicerad 30 april 2009
Protesterna hjälpte inte. Väbadet (till höger) läggs ner och avtalet sägs upp om Österängbadet (till vänster). Arkivbilder: KB
Protesterna hjälpte inte. Väbadet (till höger) läggs ner och avtalet sägs upp om Österängbadet (till vänster). Arkivbilder: KBFoto: 

Kultur- och fritidsnämnden lyssnade i onsdags till protesterna från främst Väföräldrar, men majoriteten såg ingen annan utväg än att lägga ner de båda baden. Socialdemokraterna ville utreda frågan ytterligare, men ordförande Sven Nilsson (C) menar att utredningen redan var bra.

– Det här är bara början, säger han dystert och syftar till de ytterligare 6,7 miljoner som nämnden måste spara nästa år.

Som försvar menar förvaltningen att Kristianstad är en av de kommuner i landet som har flest friluftsbad. Jämfört med exempelvis Hässleholm och Växjö är skillnaden markant. De båda inlandskommunerna har endast varsitt friluftsbad. Kristianstad, med tre mil strand och flera insjöar, har åtta. Sex av dem drivs i kommunens regi.

– Trots att vi lägger ner i Vä, har vi alltså sju friluftsbad, vilket fortfarande är mycket.

Österängbadet, som kostar kommunen 100 000 kronor i månaden att hyra, har en nio månaders lång uppsägningstid, så den kommer att stängas först i början av nästa år. Om nämnden är beredd att stänga fler friluftsbad inför nästa år är ingenting som Sven Nilsson vill kommentera.

– Vi har börjat fundera på hur vi ska kunna spara 6,7 miljoner men några förslag till beslut kommer inte förrän om några månader.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.