GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bakdag i Färlövs prästgård – ”Jätteglada att kunna föra traditionen vidare"

Traditionen att Faerelde kulturförening samlar medlemmar till julbak i prästgården i Färlöv har under några år legat nere. Men nu i lördags fylldes bakstugan med baksugna Färlövsbor.
Färlöv • Publicerad 3 december 2018
Eva Abrahamsson och Ingmarie van der Burg knådade vörtbröd efter Nisse Duvanders gamla recept.
Eva Abrahamsson och Ingmarie van der Burg knådade vörtbröd efter Nisse Duvanders gamla recept.Foto: Bertil Nilsson

Den stora stenugnen tar sin lilla tid att värmas upp, sent fredag kväll började man elda ett par timmar och tidigt lördag morgon tände man elden på nytt.

Markus van der Burg har drivit prästgården tillsammans med Ingmarie sedan ett par år.

– Vi är jätteglada att kunna föra traditionen vidare här i byn, det är ju också väldigt intressant att lära sig tekniken med att baka på det här sättet, säger Markus.

Carina Åkesson och Ulrika Berg är en del av ett tjejgäng från Åbyvägen som tagit sig hit.

– Vi var väldigt nyfikna på hur man bakade förr i tiden och det här är ju väldigt trevligt att vara så många tillsammans när man bakar, säger de.

Spänningen stiger när de 30 vörtbröden skall tas ur ugnen. Jodå lite mörka blev bröden, men de följande 36 bröd som bakats efter Nisse Duvanders gamla recept blev helt perfekta.

Väldigt nöjda och en erfarenhet rikare får alla fyra stora brödkakor med sig hem – en väl använd första december.

Bertil Nilsson
Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.