Balett en grund att stå på för blivande dansare

Plié, echappé och femte positionen. Under tre dagar den här veckan är det en workshop i balettens grunder i danssalen på C4-gymnasiet. I kombination med baletten tränas också styrka och stretching.
Kristianstad • Publicerad 3 januari 2012
Workshop. På måndagen kom det nio tjejer till workshopen i balett. En del har dansat balett tidigare, en del är nybörjare. Foto: Bosse Nilsson
Workshop. På måndagen kom det nio tjejer till workshopen i balett. En del har dansat balett tidigare, en del är nybörjare. Foto: Bosse NilssonFoto: Bosse Nilsson
Lena Wiklund hjälper Johanna Martinsson med hållningen. Nellie Lexfors (till vänster) och Minna Bergills koncentrerar sig.Foto: Bosse Nilsson
Lena Wiklund hjälper Johanna Martinsson med hållningen. Nellie Lexfors (till vänster) och Minna Bergills koncentrerar sig.Foto: Bosse NilssonFoto: Bosse Nilsson
Det är viktigt att få till rätt sträckning av foten.
Det är viktigt att få till rätt sträckning av foten.Foto: 
Lena Wiklund drar i Johanna Martinssons svans för att hon ska ”förlänga” kroppen.
Lena Wiklund drar i Johanna Martinssons svans för att hon ska ”förlänga” kroppen.Foto: 

KRISTIANSTAD. Lena Wiklund är danspedagog och berättar att det fanns en efterfrågan på att få lära sig grunderna i balett.

– Tjejerna som är här håller på med olika sorters dans. En del av dem har dansat balett ett tag, medan en del andra dansat street, modern dans och jazz. Om man tänker söka in på någon dansutbildning krävs det ibland att man har dansat lite balett, och nu får de möjlighet att prova på, säger Lena Wiklund.

Hon sätter igång musiken.

Tjejerna som står vid stången sträcker på sig och börjar göra de rätta rörelserna med ben och fötter, i takt till musiken.

”Drar er i svansarna”

– Nu går jag runt och drar er i svansarna så att ni förlänger kroppen!

Lena Wiklund studerar dem, går fram och justerar ett ben här, en fot där. Genom att dra lite försiktigt i en hästsvans hjälper hon dansaren att få till den rätta hållningen.

En av dem som deltar i veckans workshop är Clara Ohlsson. Hon siktar på att söka till musikal- och dansgymnasiet i Lund. Men då behöver hon kunna grunderna i balett.

Måste kunna lite balett

– Jag dansade lite balett när jag var yngre, men hade inget riktigt intresse. Jag har mest dansat street och modernt. Men jag måste kunna lite balett för att kunna söka skolan i Lund.

Thyra Hermelin har inte dansat balett tidigare, hon har precis som Clara dansat street och modernt, och lite jazz/showdans.

– Balett är ju grunden till nästan all dans. Jag har inte testat innan, men jag tycker det är roligt, säger hon.

– Jag funderar också på att söka någon dansutbildning, och då är det bra att ha provat balett.

”Svårare än det ser ut”

Efter en kort paus tar tjejerna återigen plats vid stången. Lena Wiklund startar musiken och ropar ut instruktioner till dansarna hur de ska röra sig.

– Till en början är balett ganska lätt, men ju mer man lär sig, desto mer vet man hur man ska använda kroppen och musklerna. Det är svårare än det ser ut, säger hon.

INTERNAL INTERNAL
Malin Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.