Balsby badkiosk – ett sommarföretag

Badplatsen i Balsby har fått en kiosk i sommar. Sommarlovsentreprenör Rasmus Svensson ser till att badgästerna kan köpa glass i värmen.
Kristianstad • Publicerad 11 juli 2008
Balsby badkiosk är Rasmus Svenssons projekt som sommarlovsentreprenör. Bilder: Tommy Svensson
Balsby badkiosk är Rasmus Svenssons projekt som sommarlovsentreprenör. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
Badkiosken i Balsby håller till i surfingklubbens gamla lokaler.
Badkiosken i Balsby håller till i surfingklubbens gamla lokaler.Foto: 
Egen företagare. Rasmus Svensson säljer glass, läsk, choklad och smågodis till badgästerna.
Egen företagare. Rasmus Svensson säljer glass, läsk, choklad och smågodis till badgästerna.Foto: 

– Det behöver vara varmt och soligt för att folk ska handla. Ja, för att folk överhuvudtaget ska komma hit, säger Rasmus Svensson på torsdagsförmiddagen.

Det har gått några veckor med hans nystartade företag och han har hunnit erfara hur väderkänslig kioskverksamheten är.

– Det är många regniga dagar som här inte varit alls mycket folk, konstaterar han. Rasmus Svensson är 16 år och bor själv i Balsby, bara hundra meter bort från kiosk och badplats. Han gick ut nian i våras och sökte sommarjobb hos kommunen.

Det blev nystartade projektet med sommarlovsentreprenörer i stället.

– Vi är 16 deltagare i Kristianstads kommun, har gått en veckas utbildning i eget företagande och fått 2 000 kronor vardera i startbidrag, som lön kan man säga, berättar han.

För Rasmus Svenssons del handlade det om att öppna upp dörrarna till surfingklubbens lokal i vid badplatsen i Balsby. En lokal från början av 1900-talet som stått tom de senaste tre åren.

– Det gällde att städa ur och fräscha upp den rejält, konstaterar han.

Det är öppningsdags på förmiddagen och han sätter ut glassvimplar på fasaden, ställer ut papperskorgar och ställer ut en grupp plastmöbler med parasoll i gröngräset utanför. Han har femton olika sorters strutar och pinnar i sitt glassortiment, säljer läsk, choklad och smågodis också.

– Jag hoppas på fint väder och kör hela juli månad ut.

I mitten av augusti ska han börja gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet på Österänggymnasiet. Kanske blir han egen företagare och öppnar butik längre fram i livet, kanske arbetar han på bank.

– Nu vet jag i alla fall hur allting är uppbyggt kring ett eget företag.

Karin Hallengren 044 - 28 91 30
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.