Annons

Band från Kristianstad vidare till länsfinal

Spelglädjen stod högt i tak och stämningen var på topp när den första av två uttagningstävlingar i Musik Direkt hölls i Konserthuset på lördagskvällen.
Kristianstad • Publicerad 1 mars 2004
Bandet The Defince från Bjärnum var först ut på scenen i Musik Direkt i Konserthuset på lördagskvällen.BILDER: PER ROSENQVISTFoto: 

Sammanlagt 16 grupper eller soloartister framträdde under de två kvällarna och bland dem fanns Ulrika Oskarsson från Kristianstad och Olle Ekholm från Höör, som båda studerar musik i årskurs 9 på Fröknegårdsskolan.

De skulle egentligen ha varit med redan förra året, men fick förhinder. Även i år var det nära att inte bli något, för Ulrika skulle ha uppträtt tillsammans med en pianist, som dock fick lämna återbud i sista stund, men då ställde Olle upp i stället.

Annons

– Det är kul att visa upp sig och se hur duktig man är jämfört med de andra, säger de.

Hur tror ni att det går?

– Det är klart att vi hoppas komma långt, men även om vi inte vinner det här, så har vi båda planer på att jobba som professionella musiker.

Och att vinna är enligt producent Jan Peter Dahl från Musik i Syd är inte det viktigaste.

– Vi vill tona ned tävlingsmomentet, för det viktiga för oss är att unga människor får mötas och framträda under professionella förutsättningar, berättar han.

Att det viktigaste inte är att vinna exemplifierar han med att storheter som bland andra Cardigans har medverkat, men inte vunnit.

Men vad krävs föra vinna?

– Vi tittar på hela framträdandet och hur de tävlande använder sina tio minuter på scenen, inte bara musikaliskt, utan också hur de möter publiken och vilken utstrålning de har.

Efter den andra uttagningskvällen på söndagen stod det klart att det är The Marquees från Åstorp och Nicklas Brynning från Klippan, som får fortsätta tävla i länsfinalen, men även bandet Beat Less från Kristianstad, som bildades för bara tre-fyra månader sedan och spelar fusionsjazz

– Det känns jätteroligt, för det var väldigt hård konkurrens, säger Emil Åstrand, en av medlemmarna.

Annons

Peter Maunula

044-185553

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

FaktaMusik Direkt

Ett icke-kommersiellt och landsomfattande arrangemang av Sveriges länsmusikstiftelser och Rikskonserter. Uttagningarna sker i tre etapper: lokala uttagningar, länsfinaler och slutligen riksfinal. 2004 hålls länsfinalen i Skåne den 17 april på Mejeriet i Lund. Riksfinalen hålls i Halmstad den 20 till 22 maj.

Källa: Musik Direkt

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons