Bara detaljer kvar

En ny panncentral håller på att tas i bruk i Åhus.– Vi har gjort första testet och på fredag hoppas vi trycka på startknappen, säger Arne Nilsson, produktchef på C4 Energi.
Kristianstad • Publicerad 20 januari 2003
Lars Videll håller på med justerings- och svetsningsarbete i den nya anläggningen.
Lars Videll håller på med justerings- och svetsningsarbete i den nya anläggningen.Foto: 

Målet med den nya anläggningen är att försörja större delen av Åhus med fjärrvärme. Anläggningen skall ersätta den nuvarande fjärrvärmecentralen. Den nuvarande centralen är inrymd i vårdcentralen och betjänar ett område från Ateljé Lyktan, via Sånnaskolan och Rönnowsskolan fram till Gärdskan. Den nya panncentralen ligger i hamnområdet, i närheten av Skånska Lantmännen, och ligger på en tomt som är 1500 kvadratmeter och är således ingen större anläggning. Omkring tolv miljoner kronor har det kostat att uppföra panncentralen och de nya ledningarna ungefär lika mycket. – Vi skall elda med pellets och ha gasol som komplement, säger Arne Nilsson. En av orsakerna till att man valt detta är att pellets kan levereras med båt och panncentralens utsläpp går ut över havet istället för över samhället. I går var det första provningsdagen då man startade gasolpannan. Pelletspannan hoppas man få igång under de närmaste dagarna. – Anläggningen är inte riktigt klar ännu. Det återstår detaljer och justeringar. Vi hoppas att allt skall vara klart i slutet på veckan och att driften blir kontinuerlig från och med nästa vecka, säger Arne Nilsson. Lars Åström 044-28 91 30 lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.