Bara minus i matematiken

Skolans bokslut är inte så intressant ur ekonomisk synpunkt. Ett underskott på 7,5 miljoner kronor motsvarar bara fem promille av budgeten. Kunskapsmässigt däremot, kan man tala om kraftigt underskott. Det syns främst på mattekunskaperna som på ett år sjunkit markant.
Kristianstad • Publicerad 15 februari 2008

Nästan var femte Kristianstadselev nådde inte upp till de nationella målen 2007. Året innan var det bara var tjugonde elev som inte nådde målen, vilket ligger mer i nivå med riksgenomsnittet.

- Det är inte bara i matematik vi halkar efter, vi ligger efter utöver hela skalan, erkänner barn- och utbildningsförvaltningens chef Kenth Olsson utan omsvep.

Färre elever än riksgenomsnittet når målen i alla ämnen i grundskolan. Meritvärdet i årskurs nio är lägre. Antalet behöriga elever till gymnasiet är färre. Kenth Olsson söker inga bortförklaringar. Inte nu längre.

- Det finns inga, utan det här är oacceptabelt. Vi ska, i Kristianstad, ligga över riksgenomsnittet.

Det målet lär knappast nås i år, även om Kenth Olsson tror på bättre resultat redan då eftersom fokus nu ska sättas på att eleverna ska nå kunskapsmålen. Och det i alla ämnen, inte bara i kärnämnena. Måluppfyllelsen måste bli bättre helt enkelt. Givetvis pågår analyser för att hitta problemen, och orsakerna till att eleverna är sämre än övriga landet. Paradoxalt nog har kommunen samtidigt långt fler utbildade och behöriga lärare än genomsnittskommunen i landet. Kenth Olsson tror att det kan vara en orsak.

- Betygssättning är alltid subjektivt, men utbildade lärare är mer insatta och gör en mer professionell och därmed rättvisare bedömning. Kanske är det så att våra elevers betyg är mer sanningsenliga än andras, funderar han.

Åsa Carlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.