Barn bär kulturen
Per Lodenius från Norrtälje är ofta i Kristianstad, eftersom en av hans bästa vänner bor här. Men det är första gången han är på Naturum. Han uppskattar att naturen och kulturen gjorts lätt tillgänglig, i närheten av stadskärnan.
Över bron, på Barbacka, kryllar det av ungar och vuxna. Det är vernissage, och inte vilken tillställning som helst. En gris trycker sitt tryne mot staketet.
”Det är grisen Kungen. Han är inne för det finns ett staket. Min bild är fin”, står det under grisbilden och Elsa Ivarsson, tre år, är fotografen.
De 48 barnen på förskolan i åldrarna 1,5–6 år har utrustats med var sin kamera och en pedagog har följt med dem ut på strövtåg i omgivningarna.
– De fick fotografera exakt vad de ville, och ta hur många bilder som helst. Sedan tankade vi över alla till datorn, och de fick välja ut en bild var, säger pedagogen Annika Renud.
– Det roliga är att de var så medvetna om vilken bild de ville välja. Det är också kul för de tar ur ett helt annat perspektiv.
Tillgänglighet
Per Lodenius blir glad när han för höra talas om Smultronställets utställning.
– Det finns ingen åldersgräns för kultur, det kan man börja med när som helst. Som här. När barnen får följa med föräldrarna till Naturum och ut i omgivningarna från det att de ligger i barnvagn, blir det helt naturligt för dem att vara ute.
Han talar mycket om att kultur ska vara tillgängligt, och att det inte är de som riksdagsmän som ska avgöra vad som får bidrag.
– När jag sitter i riksdagen kan jag se vart det mesta av bidragen går. Det bör avgöras mer lokalt och regionalt.
Hans käpphästar är att kultur står på tre olika tillgänglighetsben. Den första är fysisk tillgänglighet, att även funktionshindrade lätt ska kunna tillgodogöra sig kultur. Han vill också ha geografisk tillgänglighet, och socioekonomisk tillgänglighet. Alla, oavsett inkomst och bakgrund, ska kunna ta del av bra kultur.
Vad är då bra kultur för honom?
– Upplevelser som får mig att haja till. Där jag tänker ”Jaha, så är det” eller ”är det så det fungerar”. Som en aha-upplevelse.
Dumperbild
Olle Jeppson, två år, rusar fram till sin bild på utställningen och visar traktorn han plåtat.
”Olle ser en dumper och berättar att det är en ’trator’. Upp, säger Olle och pekar på skopan. Den är stor, tycker han”, står det under bilden.
– Det är fantastiskt vad barnen kan, säger mamman Maria Sjöberg och fortsätter:
– Själv har jag inte tänkt på att de små kan hantera en kamera. Men de tar bilder ur helt annan vinkel, de ser världen på ett annat sätt. Nu ska vi låna ut våra kameror till barnen.
En kulturyttring som fler föräldrar tagit till sig. Christina Magnusson berättar de redan köpt en liten kamera i julklapp till deras fyraåriga dotter, efter att de sett vad de fått göra på förskolan.
Med små medel har förskolan gjort skapande kultur tillgänglig, även för de minsta barnen.