Barn ska få gratis undersökning

Kristianstad • Publicerad 11 mars 2008

Det är viktigt att fånga upp barn som är fysiskt eller psykiskt sjuka när de kommer till Sverige, och att göra en hälsoundersökning tidigt.

Det är både ett förebyggande arbete, och viktigt från smittskyddssynpunkt. Därför ska alla nyanlända barn, oavsett flyktingstatus, erbjudas en gratis hälsoundersökning.

Det anser hälso- och sjukvårdsnämnden, som för sin del tog beslutet på måndagen. Frågan går vidare till regionfullmäktige innan den kan klubbas slutligt.

Barn som ansöker om uppehållstillstånd av anknytningsskäl, är asylsökande barn till vårdnadshavare med uppehållstillstånd och vissa nyanlända med uppehållstillstånd av anknytningsskäl omfattas inte av rätten till kostnadsfri hälsoundersökning som Region Skåne får ersättning för av staten.

Både sjukvården och barnen vinner på ett beslut om att erbjudas kostnadsfri hälsoundersökning, anser sjukvårdspolitikerna som säger ja och låter frågan gå vidare till regionfullmäktige.

Gunilla Ingels

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.