Annons

Barnen Madi är fast i Gaza

För familjen Madi i Kristianstad är tillvaron en förtvivlad väntan på att Röda Korset ska lyckas med nästa evakuering från Gaza. Fem av familjens sju barn sitter fast i krigszonen.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2009
Syskonen Rasha, Fadi, Mohamed, Rami och Reema Madi är fast i krigszonen.
Syskonen Rasha, Fadi, Mohamed, Rami och Reema Madi är fast i krigszonen.Foto: 
I Kristianstad väntar Mohamed, Shahinaz, Yousef och Abdaulah Madi på att få återförenas med resten av familjen. Bild: Willy Alm.
I Kristianstad väntar Mohamed, Shahinaz, Yousef och Abdaulah Madi på att få återförenas med resten av familjen. Bild: Willy Alm.Foto: 

Syskonen Rasha, Fadi, Mohamed, Rami och Reema Madi är mellan åtta och 14 år gamla. I stadsdelen Zeitun i Gaza City lever de i skräck för att dö i något av Israels bombanfall. I Kristianstad befinner sig deras yngre syskon Yousef och Abdaulah tillsammans med föräldrarna Mohamed och Shahinaz Madi.

- Vi lever här i paradiset. De befinner sig i helvetet, säger Mohamed Madi.

Annons

Med hjälp av tolken Abed Mahmoud berättar han familjens historia. De flydde från Gaza 2007.

Mohamed Madi var under många år en av Yassir Arafats medarbetare och ingick i Fatah-rörelsen. I inbördeskriget med Hamas blev livet i Gaza för farligt.

Flykten till Sverige gick via Egypten, Jordanien, Ukraina, Istanbul och Cypern. Föräldrarna flydde tillsammans med de yngsta barnen.

De äldsta stannade hos deras farmor i väntan på att kunna följa efter till Sverige. Nu har familjen fått uppehållstillstånd i Sverige. Kriget hindrar återföreningen.

- När jag pratade med den äldsta dottern Rasha senast slog en bomb ner i närheten och hela huset skakade. Det är fruktansvärt och mina barn tror att de ska dö, säger Mohamed Madi.

Sedan Israel inledde sin offensiv mot Gaza är tillvaron en olidlig väntan. Familjen beskriver sin oro som outhärdlig.

- Vi tänker ständigt på vad som kan hända dem och vi vet inte om vi får träffa dem igen. Vi kan inte sova på nätterna och när vi sätter oss ner och äter börjar vi gråta. Vi undrar om de fått något att äta. Där finns inget att äta, ingen elektricitet och inget vatten. Sekund för sekund och minut för minut stiger krigets dödssiffror. Vad har mina barn gjort för att bli behandlade på detta sätt?, säger Mohamed Madi. Röda Korset, Sveriges ambassad i Tel Aviv och konsulatet i Jerusalem försöker tillsammans föra ut syskonen Madi ur krigszonen. Men en evakuering är förenad med stora risker och ingen vet när den kommer att ske.

- Mellan Gaza City och gränsen vid Erez finns soldater från Israel och bomberna faller ständigt. Det är farligt för Röda Korset, det är farligt för chauffören som ska köra bussen och det är farligt för dem som ska fly. Det är farligt för alla, säger Mohamed Madi.

I Kristianstad har de bekanta från Gaza som förlorat bröder och systrar i kriget. Familjen följer spänt utvecklingen via tv:s rapportering.

- Det är massor av vapen i Gaza och det ser ut som ett världskrig. Förstörelsen är total och jag undrar hur alla barnen där reagerar. Tv visar hur Israels militär använder fosforbomber och bryter mot Genèvekonventionen. Tv visar också många barn som dödas, säger Mohamed Madi. Att barnen till slut ska få lämna Gaza och återförenas med resten av familjen i Kristianstad är han övertygad om.

- Sverige är ett fredligt land med säkerhet och trygghet. Snart kommer mina barn hit och jag hoppas kunna ta hand om dem på bästa sätt. Men vi har ett problem. Vi bor inneboende i en lägenhet som vi snart måste flytta från och vi har inte så mycket pengar. Vem kan hjälpa oss?

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons