Annons

Barnen var med och räddade hotat språk

Jiddischträdet tappade sina löv och var nära att dö, till barnens förtvivlan. Men med musik och barnens hjälp återfick trädet sina löv. Barnpjäsen om ett språk som riskerar dö ut var en del av familjelördagen på Kulturkvarteret.
Kristianstad • Publicerad 26 september 2020
En del av familjelördagen på Kulturkvarteret var musikteaterföreställningen för barn, ”Dos Verterbuk”.
En del av familjelördagen på Kulturkvarteret var musikteaterföreställningen för barn, ”Dos Verterbuk”.Foto: Marcus Haraldsson

Coronapandemin har i stort sett lamslagit kulturen, men på lördagen kunde familjer ta del av en späckad familjelördag med barnkultur på Kulturkvarteret.

Det var pyssel, körsång, pussel och sagoläsning på olika språk och dessutom premiär för musikteater-föreställningen för 3–6-åringar, ”Dos Verterbuk!”, om språket jiddisch.

Annons

– Den handlar om att språket håller på att dö ut och tillsammans med barnen och musiken hjälps vi åt att rädda det, säger Jack Elz, som spelar mandolin i föreställningen.

Centralt på scenen stod ett träd med löv med olika ord, som symboliserade ordboken, dos verterbuk, vars krona består av bokstäver och ord.

– Trädet tappar successivt sina löv, det vill säga ord, och mår sämre och sämre. Nyckeln är att nästa generation lär sig att det finns ett språk som heter jiddisch. Barnen är med och sjunger och så kommer löven tillbaka igen, säger sångerskan Louisa Lyne.

Det var flera barn och några vuxna i publiken, men en bra bit under 50 personer. Höstens första familjelördag hade corona-anpassats.

– Vi har känt att det finns ett behov av att ta del av familjeaktiviteter och vi har anpassat oss genom att ta in ett begränsat antal personer och genom att ha aktiviteter i luftiga lokaler, säger Karin Carlqvist, produktionskoordinator på Musik i Syd.

Lördagens var den första av fyra familjelördagar i höst på Kulturkvarteret. Nästa gång är det den 24 oktober och då är temat ”Läskigt och ruskigt”.

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons