Barnkulturpolitiken får kritik

Det finns ingen garanti för att barn i Kristianstad ska få en kulturell upplevelse under sin skoltid, konstaterar Barbackas chef Lina Campbell. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Sven Nilsson (c) håller med, men ställer sig frågande till utspelet.
Kristianstad • Publicerad 19 mars 2008

Det var i Radio Kristianstad igår som Lina Campbell gjorde sitt uttalande. Hon konstaterade bland annat att det saknades kvantitativa mål för barnkulturen i Kristianstads kommun, vilket kan leda till att enskilda barn och ungdomar kan gå igenom hela förskolan och skoltiden utan en enda kulturell upplevelse.

Men när Kristianstadsbladet når henne tonar hon ner motsättningarna.

- Det är ingen kritik egentligen. Det jag skulle önska mig är en modell för hur barnen i Kristianstad ska få del av kulturupplevelser. I vissa kommuner har man system som säger att samtliga barn i kommunen ska få en kulturupplevelse varje år. Andra har andra system som bygger på ålder. Men i Kristianstad finns inga sådana garantier. Därför kan barn falla igenom maskorna, säger Lina Campbell.

Lina Campbell konstaterar att Barbacka erbjuder alla kommunens skolor kostnadsfri kultur enligt ett program.

- Men vi kan inte erbjuda så mycket att alla får plats, säger hon. Därför skulle jag vilja ha kvantitativa mål.

Har du föreslagit detta för kultur- och fritidsnämndens politiker?

- Ja, jag har lyft frågan ett antal gånger och även bett om att få ett uppdrag att ta fram en modell för detta. Men något sådant uppdrag har jag inte fått, säger Lina Campbell.

Men ordförande för kultur- och fritidsnämnden, centerpartisten Sven Nilsson, säger att frågan är ny för honom.

- Ja, den här kritiken - eller synpunkterna - har jag inte hört förut. Jag har inte uppfattat att hon har tagit upp detta någon gång. Där går våra åsikter isär, säger han.

I sak är han dock överens med Lina Campbell. Det är inte fel, säger Sven Nilsson, att ha det nedskrivet att varje barn och ungdom ska få en kulturupplevelse varje år.

Sven Nilsson säger också att kultur- och fritidsnämnden "ständigt" tillför resurser till barnkulturen, men att det inte räcker till att garantera alla barn kulturupplevelser på Barbacka eller i Barbackas regi.

- Dessutom kan vi inte bestämma att skolan ska köpa in kultur från Barbacka. Det kan göras även från annat håll.

Att Lina Campbell går ut med sin åsikt har Sven Nilsson inga synpunkter på. Däremot anser han att hon borde ha tagit upp frågan med nämnden först.

- Ja, det kan jag nog tycka.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.