Bästa hallonrecepten
Hallonbladste
1. Plocka hallonblad och torka dem direkt, gärna i mikrovågsugnen.
2. Tag 1 stycken något rågad msk (ca 5-6g) blad till en tekopp vatten (ca 2,5). Strö bladen i uppkokat vatten, låt dra och sjuda med lock i minst 10 min. Sila, drick. Hallonte kan värmas på nytt under samma dag. Servera med lite hallonsocker
Rårörd hallonsaft
6 liter hallon
4 liter vatten
60 gram vinsyra
4 kg socker
2 teskedar natriumbensoat
1. Tag fram en stor bunke, häll i bären och krossa dem - använd en potatisstöt. Häll i kallt vatten och vinsyran. Blanda ordentligt och låt stå över natten.
2. Häll genom en silduk, det brukar ta ett par timmar. Krama ur det sista ur silduken. Rör ner sockret i saften till det löst sig.
3. Tillsätt natriumbensoat och häll på väl rengjorda flaskor och ställ svalt.
Skogshallontryffel med rosépeppar och chili
100 g färska hallon
200 g mörk choklad
0,5 dl vispgrädde
0,5 msk smör
1. Koka upp grädden och smöret. Bryt ner chokladen i grädden, smält ihop det försiktigt. Dra kastrullen från värmen och låt svalna.
2. Rör hallonen till en smet. Blanda hallon i chokladröran. Rör till en jämn smet. Ställ smeten i kylen cirka en timme.
3. Rulla till lagom kulor. Ställ in dem i kylen igen.
4. Blanda krossad rosépeppar och lite flingchili. Rulla chokladen försiktigt i krosset. Ställ dem i kylen tills det är dags att servera.
Skogshallontryffel med vit choklad
100 g färska hallon
200 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
0,5 msk smör
hallonsocker till serveringen
1. Koka upp grädden och smöret. Bryt ner chokladen i grädden, smält ihop det försiktigt. Dra kastrullen från värmen och låt svalna.
2. Rör hallonen till en smet. Blanda hallon i chokladröran. Rör till en jämn smet. Ställ smeten i kylen.
3. Spritsa ut smeten i knäckformar eller liknande. Ställ dem i kylen tills det är dags att servera.
4. Strö över lite hallonsocker vid serveringen.
Vildhallonsocker
1. Pressa hallonen genom en sil för att få bort kärnorna. Möt upp 1 tsk av den släta hallonpurén och blanda med strösocker.
2. Strö ut hallonsockret i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Torka det i mitten av ugnen i 100 grader i cirka 15 minuter. Rör om då och då och smula sönder klumpar. Låt svalna.
3. Spara överblivet i burk. Sockret kan du sedan strö som dekor över kakor, glass och godis eller röra ner i kaffe eller te.
Röda paprikor med getost och vilda hallon
1 portion
Gott på sommarbuffén, räkna en liten paprika per person.
1 röd liten paprika
1 msk getost
0,5 dl crème fraiche
cayennepeppar
chilipeppar
smaka av så du får rätt styrka
1. Skär av skaftdelen till ett lock på en paprika. Ta ur kärnorna.
2. Blanda ingredienserna till en jämn smet. Fyll paprikan med smeten.
3. Baka i ugn 180 grader till smeten blivit fast och paprikan fått färg ca 15 min. 4. Paprikan är lika god varm som kall.
Rosen och vildhallonmarmelad
1,5 liter rosenblad (kronblad)
0,5 liter vildhallon
ca 2 liter vatten
ca 1 tsk citronsaft
2 liter socker
1. Koka och rör tills sockret har löst sig. Blanda i rosenblad och hallon.
2. Tillsätt pektin enligt receptet på förpackningen.
3. Koka tills marmeladen tjocknat. Fyll på rena vackra burkar.
Vildhallon och lakritskaka med frön
200 gram smör
400 gram vit choklad
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl siktat dinkel
1 dl sesamfrö eller solrosfrön
2 tsk bakpulver
10 lakritsfudge eller annan lakrits
2 msk grädde
2 dl nyplockade vildhallon
1. Vispa ägg och socker. Smält smör och choklad. Blanda ihop allt. Rör i mjöl och bakpulver. Häll ner i en bakpappersklädd rund form.
2. Koka upp grädden i en liten kastrull. Blanda i lakritsen. Rör till en jämn smet. Ringla över lakritssmeten över chokladsmeten.
3. Rör ihop hallonen till en smet. Ringla runt hallonsmeten över chokladsmeten till ett snyggt mönster.
4. Grädda i 175 grader ca 20 -25 minuter. Låt svalna. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten
Hallonlikör
500 g vildhallon
5 1/2 dl strösocker
1 dl vatten
75 cl sprit
1. Lägg bären i en stor burk med lock. Koka ihop socker och vatten och låt lagen kallna.
2. Blanda lagen med spriten och slå den över bären. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i 6 veckor. Vänd burken upp och ned en gång i veckan.
3. Sila likören i finmaskig sil, pressa försiktigt ur bären med en slev. Slå tillbaka likören i burken och låt den stå ytterligare två dagar.
4. Häll försiktigt upp likören på en snygg flaska, akta så att inte bottensatsen kommer med.
5. Förvara likören mörkt och svalt. Bären som blir kan ätas med vaniljglass eller användas till tårtfyllning.