Bästa idén om framtidens stad
Hur reser innevånarna i framtidsstaden på semester på ett klimatvänligt sätt? Den frågan har elever på senaredelen i skolor i södra Sverige haft som sin uppgift att lösa under några veckor.
Klass 8:2 i Degeberga skola har varit särskilt framgångsrik i uppgiften och vann i torsdags regionfinalen i tävlingen Future city i Malmö i tävling. Degebergaelevernas bidrag kallades DA city och motiveringen till segern lyder: "Med snygg presentation i proffsig programledarstil visade ni er väl byggda stad med exempel på hur man producerar energi och reser på ett klimatvänligt sätt".
- Eleverna har löst det delvis genom bränsleceller som producerar el, säger läraren i matte, no och teknik på skolan, Olle Ohlsson.
- De har byggt en grej kallad The black box. I den har de haft syntetisk klorofyll och pumpat in koldioxid. Överskottet omvandlades till ren syrgas och kol. På så vis minskar koldioxidöverskottet. Det är samma princip som träden använder, men de har naturlig klorofyll.
- Syrgasen som man får fram används för att driva bränslecellerna, som drivs av syrgas och vätgas. För att framställa vätgas används det kol du får. Ur bränslecellerna bildas bara vattenånga och elektricitet. Det är väldigt miljövänligt.
Bränslecellerna är tänkta att användas i bilar och driver fyra elmotorer som i sin tur driver varje hjul. Eleverna har också byggt en modell av framtidens stad.
- Det är envånings-, tvåvånings- och flervåningshus där de har använt sig av frigolit och kevlar. Frigolit är bra som isolering och kevlar, som används till skottsäkra västar, som gör att husets stålkonstruktioner stabiliseras.
Inför tävlingen hade eleverna också fått skriva en uppsats om sina idéer. Allt framfördes vid en muntlig presentation av eleverna och kusinerna Simon Peterson och Sandra Peterson samt Ida Olsson.
- Det gick jättebra. Det var en skön känsla att allt arbete vi har lagt ner gav utdelning, säger Simon, som vill läsa vidare till ingenjör.
Först ska de tre 14-åringarna tävla i riksfinalen i Stockholm den 4 april.
Marcus Haraldsson
044-18 55 56
marcus. haraldsson@kristianstadsbladet.se