Bastionens kanoner fräschas upp

Det är inte som skydd mot dansken de fyller sitt främsta syfte längre men väl som turistattraktion. Efter 14 år i regn och rusk, sol och vind, får nu bastionens kanoner en välbehövlig uppfräschning.
Kristianstad • Publicerad 27 februari 2008
Alla handsmidda detaljer ska målas.
Alla handsmidda detaljer ska målas.Foto: 
Nypolerade sponsorskyltar.
Nypolerade sponsorskyltar.Foto: 
Lars Wickström visar upp den nypolerade skylten till denne 12 pounds kanon, sponsrad av Kristianstadsbladet.
Lars Wickström visar upp den nypolerade skylten till denne 12 pounds kanon, sponsrad av Kristianstadsbladet.Foto: 
Personal på C4 arbetsmarknad målar lavetterna.
Personal på C4 arbetsmarknad målar lavetterna.Foto: 
Lars Wickman på Kristianstads kommun tvivlar på att hjulen klarar av att transportera kanonerna som väger flera ton.
Lars Wickman på Kristianstads kommun tvivlar på att hjulen klarar av att transportera kanonerna som väger flera ton.Foto: 

Bastionens elva kanoner och två haubitsar tillverkades av Kristianstads kommun 1994 som exakta kopior på orginalpjäser från 1760- talet.

Sune Friström, dåvarande chef på stadskulturförvaltningen, berättar att lavetterna är av ek och att gjuteriet i Bergslagen som utförde gjutningen gjöt sina första kanoner åt Gustav Vasa. Den informationen godtogs som referens då järnskrot skulle bli nya kanonrör enligt ny orginalmodell i trä från Kristinehamn. - Förr i tiden var man väldig rädd om pjäserna. De togs bara fram vid övning och stod aldrig ute över vintern, säger Sune Friström.

Då fyllde hjulen en väsentlig funktion då pjäserna, som väger flera ton, drogs in och ut ur förråden. De nya kanonerna har stått ute i 14 år och får nu en välbehövlig renovering av C4 Arbetsmarknad. Lars Wickström, Kristianstads kommun, som leder arbetet med kanonrenoveringen berättar att tjocka lager tjära tas bort från lavetterna som sedan laseras. Kanonrören tvättas och slipas innan de målas svarta.

- Det är ett stort jobb. Och ett petigt jobb. Men med duktiga medarbetare reder vi upp det, säger Lars Wickström. Det luktar behagligt av tjära i den lokal Jonas Friberg, Bengt-Åke Persson och Erland Rosvall målar de handsmidda beslagen på lavetten till den pjäs som händelsevis är sponsrad av Kristianstadsbladet.

Fyra pjäser är nästan färdigrenoverade.

Då de torkat ska de åter ut för att pryda sin plats på bastionen och andra plockas in för uppfräschning.

Då danskarna ville återta Skåne 1676 sköts det ordentligt med fästningens kanoner, men dagens kanoner lär inte vara till stor nytta i strid.

Sune Friström erkänner nämligen att han gjorde något som inte är helt historiskt korrekt då de nya pjäserna togs fram.

- Jag bor ju tvärsöver så jag pluggade igen krut-hålen, säger han.

Marie Brandt

044-18 55 00

nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.