Båtbefälhavare var "ofantligt berusad"

Ett 130 meter långt handelsfartyg gick på grund utanför Råå vallar sent på fredagskvällen. Kustbevakningen dyker just nu runt fartyget för att kontrollera att ingen olja har läckt ut.
Helsingborg • Publicerad 4 augusti 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Befälhavaren misstänks för grovt sjöfylleri.

När kustbevakningen tog kontakt med båtens befälhavare uppträdde han berusat och fick därför följa med för provtagning, uppger polisen på sin hemsida. Han är nu misstänkt för grovt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.

– Han var så ofantligt berusad, så antagligen låter man honom sova ruset av sig innan man förhör honom, säger Kim Hild på polisens ledningscentral till Sydsvenskan.

Grundstötningen skedde strax före klockan 23 vid Bulkhamnen i Råå. Sjöräddningen uppgav tidigare att det inte förelåg några risker att båten ska sjunka.

– Det finns heller inga personskador eller risker för besättningen, sade Lina Toresson vid sjöräddningscentralen i Göteborg i natt.

Arbetet vid fartyget har nu övertagits av Kustbevakningen.

– Vi har tillkallat våra dykare som var framme tidigt i morse och de håller på och dyker av skrovet just nu. Ingen olja har upptäckts runtomkring, så vi har goda förhoppningar, säger ledningscentralbefäl Carina Hall.

Det finns ingen prognos för hur lång tid det tar innan fartyget kan dras loss.

– Det är försäkringsbolaget som ska utse en bogserare, och vi vet inte riktigt hur det går där.

Carina Hall berättar att det gjordes flera försök att få kontakt med fartyget innan det gick på grund. Bland annat försökte en bogserbåt som befann sig i närheten att tuta på fartyget, men förgäves.

Lasten består av vete, men den tycks vara intakt. Fartyget är registrerat i det västindiska öriket Antigua och Barbuda.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.