Bättre samverkan mot barnfetma

Kristianstad • Publicerad 5 december 2007

De skånska regionpolitikerna vill "mota Olle i grind" när det gäller barnfetma. En enig folkhälsoberedningen står bakom tanken att få mer samverkan, dels inom Region Skånes egen verksamhet, men också med andra aktörer i samhället.

– Ja, vad kan man göra i skolan, till exempel? Och hur kan man jobba tillsammans med Hushållningssällskapet när det gäller matfrågor och produktion? Säger Anders Åkesson (mp), utan att ha svaren, om hur en del förebyggande arbete kan utformas. Avsikten är att ta vara både på kompetens som finns, och frivilliga krafter, med målet att få ett helhetsgrepp.

Folkhälsoberedningen vill fördjupa arbetet, som en del av flera, i den satsning som görs under mandatperioden på barn och unga med övervikt.

Närsjukvårdens arbete och upphandling av fler fetmaoperationer är andra inslag i Region Skånes arbete för att bromsa utvecklingen.

Andelen människor med fetmaproblem (inte bara unga) har under detta decenniet ökat med ett par procent till 12 i Skåne. Enligt Statens Folkhälsoinstitut är ungefär hälften av landets befolkning inte tillräckligt fysiskt aktiv. Det ger övervikt och medföljande problem som kostar samhället omkring sex miljarder kronor om året.

Gunilla Ingels

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.