1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bedrägerihärvorna växer – Kristianstadsbor misstänks för pengatvätt

Äldre personer blir varje månad lurade på sammanlagt runt 10 miljoner kronor, enligt polisen. Bedragarna utnyttjar sedan ungdomar för att få pengarna tvättade. Därför fick fyra Kristianstadsbor påhälsning av polisen under tisdagen.
15 000 kronor är en är en vanlig summa att penningmålvakter tar emot på grund av att det är maxbeloppet som får tas ut från en bankomat.
Foto: isabell Höjman/TT

De så kallade vishingbedrägerierna går ut på att kriminella lurar till sig äldre personers inloggningsuppgifter och för över pengar från deras konton. De vill sedan få ut pengarna i kontanter. Då kontaktar de ungdomar och erbjuder dem ett enkelt sätt att tjäna en tusenlapp, ofta ljuger bedragarna om varför de behöver hjälp.

Ungdomen får oftast in 15 000 kronor, maxbeloppet man får ta ut ur en bankomat, på sitt konto. Sedan kommer åldringsbedragarna och hämtar upp kontanterna.

Den stora mängden bedrägerier har lett till omfattande polisutredningar. Successivt lyckas polisen spåra pengarna. De leder ofta till ungdomar i hela Sverige, och flera gånger tidigare har personer i nordöstra Skåne fått påhälsning av polisen. På tisdagen blev fyra unga män i Kristianstad delgivna misstanke om penningtvättsbrott.

– Alla de ungdomarna som vi håller på att komma i kontakt med nu är i dyningarna efter de stora utredningarna som pågår, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Tre av de unga männen ska sammanlagt ha tagit ut 42 000 kronor, som från början tillhört en småländsk man i 80-årsåldern som blivit lurad av bedragarna.

– Det är många ungdomar som man måste utnyttja för att få fram alla pengarna man ha lurat den här gubben på, säger Robert Loeffel.

Enligt polisen är det ofta ensamkommande och andra ungdomar i utsatta situationer som de kriminella riktar in sig på. Polisen har flera gånger gått ut och varnat för att bli penningmålvakt. De menar att många inte förstår att man faktiskt hjälper kriminella att tvätta pengar när man upplåter sitt konto åt dem.

Fakta:

Penningmålvakter

En penningmålvakt är en person som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälper till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet. Det gäller även om personen som upplåter sitt konto inte är medveten om att handlingen är ett brott.
En person som för över pengar som kommer från ett brott kan bli återbetalningsskyldig för hela beloppet, även om personen bara fört över en mindre summa.
Vårdnadshavare kan bli återbetalningsskyldiga i sitt barns ställe vid ett penningtvättsbrott om barnet är omyndigt
Källa: Polisen

Fakta:

Polisens tips till föräldrar

• Du som vårdnadshavare till en minderårig har möjlighet att ha insyn i ditt barns konto. Då kan du se vad ditt barn gör med sina pengar och upptäcka avvikande transaktioner.
• Visa intresse för vad ditt barn eller unga personer i din närhet gör på nätet. Ställ frågan "vad har hänt på nätet idag"?
• Om du misstänker att pengar dykt upp på ditt barns konto som kan vara kopplad till penningtvätt kontakta banken och gör därefter en polisanmälan.
Källa: Polisen