Annons

Bedrövelse hos militärföreningen

”Bedrövligt. Tre hjul är förstörda. Kanonerna är från 1816 och är stadens äldsta prydnader. De har stått där sedan Kronohuset byggdes på 1840-talet.”
Kristianstad • Publicerad 1 november 2011
Tråkig upptäckt. Leif Mårtensson är bedrövad efter upptäckten.
Tråkig upptäckt. Leif Mårtensson är bedrövad efter upptäckten.Foto: Tommy Svensson

Det säger Leif Mårtensson, ordförande för Wendes militärhistoriska förening, som förvaltar de statligt ägda kanonerna genom verksamheten på Artillerimuseet i Norra Åsum.

Han räknar med att det kan kosta uppemot 30 000 kronor att skaffa tre nya hjul.

Annons

– Det är svårt att hitta hjulmakare. I det ridande batteriet har vi fortfarande en verksamhet som bedrivs med trähjul på vagnarna och vi vet av erfarenhet att det inte är lätt att hitta en vagnmakare i Sverige i dag.

Krossade bildelar hittades

Hjulen av trä har bytts ut vid något tillfälle på grund av ålder, men kanonerna med hjulen har aldrig utsatts för skadegörelse tidigare vad Leif Mårtensson vet.

Han fick höra om de förstörda kanonhjulen när någon ringde honom under förmiddagen. När han kom till Stora Torg hittade han krossade bildelar runt kanonerna.

– Det syns att det har varit en röd personbil. Bland annat finns det rester av stötfångare, framlykta och backspege,l och det är glassplitter ända fram till gatukorsningen. Det måste ha varit en rejäl smäll. De har kört hårt och fort och det är konstigt om det inte blev personskador.

Hoppas på ersättning

När Leif Mårtensson får höra att händelsen sätts i samband med en flykt efter ett försök till stöld vid järnvägsstationen, samt att polisen har gripit två personer, är han trots allt nöjd och hoppas på en lösning till ersättning.

– Det är stora kostnader och vi vet inte vem som ska betala det om vi inte får hjälp. Kommunen har hjälpt till med liknande reparationer tidigare, men om vi kommer åt vem som har kört på dem kanske det kan bli en försäkringsfråga.

Vad betyder det här för föreningen?

– Det betyder en massa arbete och besvär. Vi måste rensa upp där så fort vi kan. Vi är ideellt arbetande så jag vet inte när, vi har mer eller mindre vinterstängt.

INTERNAL INTERNAL
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons